Ρύζι: Μικρή μείωση των αποδόσεων, θετικές προοπτικές για τις τιμές

Η συλλογή του ρυζιού ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας παρουσιάζει μια μικρή μείωση των στρεμματικών αποδόσεων, χωρίς, όμως, να μεταβάλλει τη συνολική εικόνα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί με την ολοκλήρωση της συγκομιδής και τις ποσότητες που θα βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους. Η ύπαρξη χαμηλών αποθεμάτων αυτή την περίοδο δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για καλές τιμές στον παραγωγό.

Υπό αυτό το πρίσμα, και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στα 900-950 κιλά/στρέμμα για την ποικιλία Ρονάλντο και στα 850 κιλά/στρέμμα για την ποικιλία Καρολίνα.

Ως προς τις τιμές, η ποικιλία Καρολίνα έχει αυξηθεί στα 720 ευρώ/τόνο, από τα 500 ευρώ/τόνο την περσινή περίοδο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η παραγωγή της Ιταλίας λειτουργούν αρνητικά και δημιουργούν αστάθεια στην αγορά.

Στην Κεντρική Μακεδονία, η παραγωγή κινείται στα περσινά επίπεδα, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκομιδή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι παραγωγοί εκφράζουν προβληματισμό για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αναφορικά με τη νέα περίοδο, καθώς το καλαμπόκι και το βαμβάκι δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Καρολίνα είναι ευαίσθητη στο πλάγιασμα και χρειάζεται ειδικές τεχνικές για να μην υπάρχουν προβλήματα. Η υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής.

Στη Φθιώτιδα, οι πρώτες κοπές ποικιλίας Ρονάλντο κυμαίνονται στα 900-1.000 κιλά/στρέμμα. Το ποσοστό υγρασίας φτάνει το 17% λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά ο Οκτώβριος είναι ήπιος και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αλωνισμός χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς λόγω των αυξημένων αναγκών και της μείωσης της στάθμης του Σπερχειού, οριακά καλυφτήκαν οι ανάγκες των καλλιεργειών χωρίς να τεθούν σε λειτουργία οι πομόνες.

Συμπερασματικά, η συλλογή του ρυζιού βρίσκεται σε εξέλιξη και το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί με την ολοκλήρωση της συγκομιδής. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις.

Οι χαμηλές αποθεματικές ποσότητες δημιουργούν θετικές προοπτικές για τις τιμές, οι οποίες αναμένεται να είναι υψηλότερες από την περσινή περίοδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις