Σαρδέλα Καλλονής: Τεράστια η ζήτηση το φετινό καλοκαίρι

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή σεζόν για την παράκτια αλιεία του Κόλπου Καλλονής ήταν το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Παναγιώτη Νανίδη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο stonisi.gr ο κ. Νανίδης φέτος η αλίευση της σαρδέλας ξεκίνησε τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα από τις 15 Μαΐου αφού το ψάρι είχε φτάσει στο απαιτούμενο μέγεθος.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες του περσινού χειμώνα, κράτησαν τα νερά του κόλπου ζεστά όλο το προηγούμενο διάστημα κι έτσι οι σαρδέλες δεν έφυγαν για το πέλαγος όπως γίνεται συνήθως όταν αλλάζει ο καιρός.

Το χαρακτηριστικό της φετινής σαρδέλας ήταν το μεγάλο της μέγεθος και η πολύ ωραία γεύση της αφού αναπτύχθηκε μέσα στα νερά του κόλπου Καλλονής, αξιοποιώντας όλες τις θρεπτικές ουσίες και το φυτοπλαγκτόν».

Γενικότερα αλιεύτηκαν τεράστιες ποσότητες οι οποίες όπως σημειώνει ο κ. Νανίδης κάλυψαν οριακά τις πολύ αυξημένες ανάγκες στην αγορά της Λέσβου όπου οι σαρδέλες ήταν περιζήτητες.

«Σημαντικό ρόλο σε αυτό, επισημαίνει, έπαιξε το γεγονός ότι είχαμε αυξημένη τουριστική κίνηση και ως γνωστόν το συγκεκριμένο ψάρι είναι περιζήτητο πιάτο σε ταβέρνες και εστιατόρια σε όλο το νησί».

Η τιμή της σαρδέλας φέτος σε περιόδους υψηλής ζήτησης έφτασε ακόμη και τα 10 ευρώ. Γενικό κυμάνθηκε από 7 έως 10 ευρώ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτή την περίοδο τα σκάφη της παράκτιας αλιείας σύμφωνα με τον κ. Νανίδη έχουν επικεντρωθεί στο ψάρεμα κουτσομούρας, σουπιάς και κεφαλιών τα οποία επισήμανε υπάρχουν σε αφθονία στον Κόλπο Καλλονής.

«Όσο ο καιρός είναι ευνοϊκός και οι θερμοκρασίες σε καλά επίπεδα στα νερά του κόλπου οι κουτσομούρες και οι σουπιές θα παραμένουν εκεί και θα είναι σε αφθονία. Όταν χαλάσει βέβαια ο καιρός και κρυώσει το νερό τότε θα μεταναστεύσουν στην ανοιχτή θάλασσα. Υπάρχουν ακόμη αρκετές σαρδέλες ωστόσο οι συνάδελφοι προτιμούν αυτό το διάστημα τις κουτσομούρες οι οποίες δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη στον κόλπο».

Η τιμή της κουτσομούρας είναι περίπου 8-10 ευρώ το κιλό και η σουπιά περίπου 10 ευρώ σύμφωνα με τον κ. Νανίδη.

Ο πρόεδρος των αλιέων της Δυτικής Λέσβου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα κρούσματα κερδοσκοπίας και εξαπάτησης κατανωλωτών από ορισμένους εμπόρους στο νησί. «Δυστυχώς είδαμε κάποιους να βγάζουν στο εμπόριο σαρδέλες που δεν ήταν Καλλονής ενώ ο πελάτης την αγόραζε για Καλλονής. Το πιο σωστό θα ήταν να υπάρχουν ταμπέλες με το γεωγραφικό προσδιορισμό τουλάχιστον για τα δικά μας ψάρια από τους κόλπους, ώστε ο κόσμος να ξέρει τι αγοράζει».  
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις