Ενίσχυση ασφαλιστικού συστήματος με νέο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης και Εξορθολογισμός της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας» που παρουσιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, επιχειρείται μια συνολική μεταρρύθμιση στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή ασφαλισμένων για την παροχή συμπληρωματικής σύνταξης ή εφάπαξ κατά την έξοδό τους από την αγορά εργασίας.

Οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως στόχους:

  • Την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ
  • Την καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού
  • Τη διευκόλυνση ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους
  • Την θέσπιση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης, για την επίτευξη καλύτερων παροχών και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς τα ΤΕΑ
  • Την αναβάθμιση της εποπτείας των ΤΕΑ, η οποία από 1/1/2025 ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • Την ομοιόμορφη φορολογική αντιμετώπιση των προϊόντων της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (ΤΕΑ και ομαδικά ασφαλιστήρια)
  • Τη δυνατότητα μεταφοράς της αποταμίευσης μεταξύ διαφορετικών ΤΕΑ
  • Τη σταδιακή μετατροπή των αλληλοβοηθητικών ταμείων σε ΤΕΑ και τον εξορθολογισμό του κανονιστικού τους πλαισίου.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται διατάξεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα, που ως στόχο έχουν την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και την άμβλυνση των επιπτώσεων του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι βασικότερες εξ’ αυτών είναι οι ακόλουθες:

  • Οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά
  • Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ

Η έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, που δεν θα δουν αύξηση των συντάξεών τους από 1.1.2024, είναι μια σημαντική παρέμβαση για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, οι οποίοι πλήττονται από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κατάργηση της περικοπής της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου είναι μια σημαντική ρύθμιση που θα συμβάλει στην αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση είναι μια σημαντική ρύθμιση που θα επιτρέψει σε περισσότερους μη μισθωτές ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν.

Συνολικά, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας και την προστασία των συνταξιούχων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις