Γαλλία: Σχεδόν 1.200 τα κρούσματα επιζωοτίας αιμορραγικής νόσου σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Γαλλία είχαν καταγραφεί 1.194 κρούσματα επιζωοτίας αιμορραγικής νόσου σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Διενεργείται μελέτη σε μολυσμένα αγροκτήματα για την παγίωση των δεδομένων θνησιμότητας και νοσηρότητας. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η παρεχόμενη φροντίδα επιτρέπει στα άρρωστα ζώα να αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. 

Τα πρώτα κρούσματα επιζωοτίας αιμορραγικής νόσου ανακοινώθηκαν στη Γαλλία το Σεπτέμβριο του 2023 σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα νοτιοδυτικά. Αυτή η μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται αποκλειστικά από κουνούπια, όπως αυτά του καταρροϊκού πυρετού. Η ανίχνευση εστιών επιζωοτίας αιμορραγικής νόσου συνεπάγεται την υιοθέτηση ειδικών μέτρων ελέγχου και πρόληψης σε ακτίνα 150 χλμ γύρω από τις εστίες. 

Στην Ευρώπη, η Ελβετία έχει καταγράψει δυο κρούσματα κοντά στη Βέρνη από τις 9 Οκτωβρίου. Η ελεγχόμενη ζώνη μήκους 150 χλμ που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό το ξέσπασμα εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Ελβετίας και επηρεάζει αρκετά γαλλικά διαμερίσματα.

Η ασθένεια έχει εμφανιστεί στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολική. 

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου 2022, πιθανότητα μετά την αιολική διασπορά κουνουπιών από την Τυνησία. 

Από αυτή την ημερομηνία είναι επίσης παρούσα στην Ιταλία (Σαρδηνία και Σικελία), Ισπανία και Πορτογαλία

Η ασθένεια πιθανότητα έφτασε στη νοτιοδυτική Γαλλία από την Ισπανία σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις