Όταν τα hedge funds τζογάρουν στην... πορτοκαλάδα

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν ανέβει οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, καθώς οι καλλιέργειες στις ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ασθένειες αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα .

Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατεψυγμένου συμπυκνώματος χυμού πορτοκαλιού έχουν υπερτριπλασιαστεί από τα τέλη του 2021 και αναδείχθηκαν ως ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, με τις τιμές να σημειώνουν ρεκόρ κάθε εβδομάδα. Την Παρασκευή, εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 3,91 $ η λίβρα, από 2,11 $ τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το FactSet.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, στα παντοπωλεία, ένα γαλόνι χυμού πορτοκαλιού κόστιζε κατά μέσο όρο 9,18 δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 7 Οκτωβρίου, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Citrus and Nielsen της Φλόριντα.

Οι αναλυτές λένε ότι οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους αγοραστές, επεκτείνοντας την πολυετή πτώση στη ζήτηση χυμού πορτοκαλιού καθώς οι Αμερικανοί αναζητούν μια εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λιγότερη ζάχαρη.

Φέτος, η παραγωγή πορτοκαλιού από την πολιτεία Sunshine αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με την παραγωγή του 2022 που επλήγη από τον τυφώνα, αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. 

Αναλυτές αναφέρουν επίσης, ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιού στον κόσμο και η πηγή για περίπου το 70% του χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, έχει επίσης πληγεί από την ασθένεια των εσπεριδοειδών και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει μεγάλο μέρος του κενού εφοδιασμού.

«Έγινε σαφές μόλις ξεκίνησε η συγκομιδή, γιατί τώρα βλέπουμε τον άμεσο αντίκτυπο στην καλλιέργεια καθώς τα φρούτα πέφτουν πρόωρα από τα δέντρα», δήλωσε ο Χάρι Κάμπελ, αναλυτής φρούτων και λαχανικών στο πρακτορείο αναφοράς τιμών Mintec.

Ακτίδα αισιοδοξίας

Στη Φλόριντα, οι αγρότες λένε ότι τα δέντρα ανακάμπτουν σιγά σιγά από την καταστροφή του τυφώνα Ίαν , αλλά ότι δεν υπάρχουν σημάδια ανακούφισης από την ασθένεια, η οποία μπορεί να κάνει τα φρούτα πικρά και αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για χυμό.

«Μάλλον δεν υπάρχει δέντρο που να μην έχει μολυνθεί», σχολιάζει στη WSJ,  ο Steve Johnson, ένας αγρότης εσπεριδοειδών στην κομητεία Hardee της Φλόριντα. Είπε ότι οι αποδόσεις του έχουν πέσει κατακόρυφα από περίπου 500 σε 600 κιβώτια πορτοκαλιών ανά στρέμμα σε προηγούμενες συγκομιδές σε μόλις 150 έως 200 κιβώτια φέτος.

Παράλληλα, τα hedge funds και άλλοι κερδοσκοπικοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης εμπορευμάτων δείχνουν ότι έχουν υπάρξει περισσότερα στοιχήματα για την αύξηση των τιμών παρά για την πτώση για 95 συνεχόμενες εβδομάδες.

Ορισμένοι έμποροι πιστεύουν ότι οι τιμές έχουν πλησιάσει στο απόγειό τους, δεδομένης της αστάθειας στις ευρύτερες αγορές που έχει επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων. Παρά την πίεση από τι ασθένειες, οι αγρότες της Φλόριντα λένε ότι οι πορτοκαλεώνες της πολιτείας αναπληρώνονται με νέες φυτεύσεις.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις