Χειρότερες προοπτικές απόδοσης για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή πρόβλεψη απόδοσης για το καλαμπόκι και τον ηλίανθο μειώθηκε κατά 2% και 5% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα στοιχεία εκτιμήσεων του Σεπτεμβρίου, ως συνέπεια της επιδείνωσης των προοπτικών για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες στην Ελλάδα, στη Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο τελευταίο δελτίο κατάστασης συγκομιδής που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (MARS Bulletin) τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αποδόσεις για το καλαμπόκι θα φτάσουν τα 7.130 κιλά/εκτάριο, η οποία είναι 5% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών και 2.100 κιλά/ εκτάριο για τον ηλίανθο, 5% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. 

Οι προβλέψεις απόδοσης για άλλες καλοκαιρινές καλλιέργειες αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω σε επίπεδο Ε.Ε., γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ευνοϊκά ζεστό πρώτο εξάμηνο του φθινοπώρου σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες εδαφικής υγρασίας στο βόρειο μισό της Ευρώπης. 

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το πρώτο μισό του φθινοπώρου ήταν το θερμότερο ή ένα από τα θερμότερα σύμφωνα με τα αρχεία του MARS Bulletin από το 1991. 

Στις περισσότερες περιοχές, ιδιαίτερα στο βόρειο μισό της Ευρώπης, οι πολύ ήπιες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες εδαφικής υγρασίας και τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, παρείχαν ευνοϊκές συνθήκες για την συνεχή ανάπτυξη, ωρίμανση και συγκομιδή των καλλιεργειών, καθώς και  για προετοιμασίες στο χωράφι και φύτευση χειμερινών καλλιεργειών. 

Ωστόσο, οι θερμοκρασία στα νότια έφτασαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Σε σημαντικές περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας οι βροχοπτώσεις είναι επίσης από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι προβλέψεις για τη απόδοση του καλαμποκιού και του ηλίανθου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις των δυσμενών συνθηκών σε αυτές τις περιοχές.

Στις ίδιες περιοχές, καθώς και στην Σλοβενία, την Κροατία αλλά και τμήματα της Ουκρανίας, οι σκληρές, ξηρές συνθήκες του εδάφους επηρέασαν αρνητικά τη φύτευση και την εμφάνιση χειμερινών καλλιεργειών, ιδιαίτερα της ελαιοκράμβης. 

Αντίθετα, η φύτευση και η εμφάνιση χειμερινών καλλιεργειών στην Εσθονία και τη Φινλανδία παρεμποδίστηκαν από τις επίμονες υπερβολικές συνθήκες υγρασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις