Επιστήμονες αναπτύσσουν γονιδιακά τροποποιημένα κοτόπουλα για να περιορίσουν την γρίπη των πτηνών

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Imperial College του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Pirbright χρησιμοποίησαν τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας για να εντοπίσουν και να αλλάξουν τμήματα του DNA των κοτόπουλων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών στα ζώα.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας, η ομάδα επιστημόνων εξέθρεψε τα κοτόπουλα και τροποποίησε το τμήμα του DNA που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της πρωτεΐνης ANP32A, ενός μορίου που οι ιοί της γρίπης καταλαμβάνουν κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης για να βοηθηθούν στον πολλαπλασιασμό τους.

Όταν τα κοτόπουλα με το τροποποιημένο γονίδιο ANP32A εκτέθηκαν σε μια τυπική δόση του στελέχους H9N2-UDL του ιού της γρίπης των πτηνών, γνωστού ως γρίπη των πτηνών, 9 από τα 10 πτηνά παρέμειναν μη μολυσμένα και δεν υπήρξε εξάπλωση σε άλλα κοτόπουλα.

Για να δοκιμάσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητά τους, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα γενετικά τροποποιημένα πτηνά σε τεχνητά υψηλή δόση του ιού της γρίπης των πτηνών. Όταν εκτέθηκαν στην υψηλή δόση, 5 στα 10 πτηνά μολύνθηκαν. 

Ωστόσο, η γονιδιακή επεξεργασία παρείχε κάποια προστασία, καθώς η ποσότητα του ιού στα μολυσμένα γονιδιακά επεξεργασμένα κοτόπουλα ήταν πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο που συνήθως παρατηρείται κατά τη μόλυνση σε μη γονιδιακά επεξεργασμένα κοτόπουλα. 

Η γονιδιακή επεξεργασία βοήθησε επίσης να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού σε ένα μόνο από τα τέσσερα μη γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα που τοποθετήθηκαν στην ίδια θερμοκοιτίδα. 

Δεν υπήρξε μετάδοση στα γονιδιακά τροποποιημένα πτηνά.

Τα ευρήματα αποτελούν ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω γονιδιακές επεξεργασίες για να παραχθεί ένας πληθυσμός κοτόπουλων που δεν μπορεί να μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, μια από τις πιο δαπανηρές ασθένειες των ζώων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις