ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπό πίεση για πληρωμή προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το AGROCAPITAL,δημοσιεύματα για καθυστέρηση στην πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης έχουν προκαλέσει έντονες πιέσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως αποτέλεσμα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει δώσει ρητή εντολή για την πληρωμή της προκαταβολής μέσα στην εβδομάδα.

Η καθυστέρηση της πληρωμής έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους αγρότες, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να περιμένουν για να λάβουν τα χρήματα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Οι αγρότες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η καθυστέρηση αυτή για την καλλιεργητική τους περίοδο.

Η εντολή του Υπουργού Αυγενάκη είναι ένα θετικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κακώς κειμένων που έχουν δημιουργήσει την καθυστέρηση. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η πληρωμή της προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως και χωρίς προβλήματα.

Οι "κίτρινες κάρτες" που έχουν μαζέψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και κάποιοι υπεύθυνοι είναι ένα σημάδι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση. Είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για τα κακώς κείμενα που έχουν δημιουργηθεί.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην εντολή του Υπουργού Αυγενάκη και να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στην εβδομάδα.

Εκτός από την ολιγωρία του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει έγκαιρα την πλατφόρμα υποδοχής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, μεγάλο βραχνά αποτέλεσε και το σύστημα των Οικολογικών Σχημάτων. 

Τα συνεχόμενα «μπρος-πίσω» του Οργανισμού και το θολό τοπίο σχετικά με τα όσα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται, έχουν βαρύνει ήδη το «βαρύ» κλίμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών σχετικά με τα συνδεδεμένα καθεστώτα, οι μεταβολές (προσθέσεις – αφαιρέσεις) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ήταν επιτρεπτή μέχρι τις 15.10.2023. «Τυχόν διορθώσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση».

Επιπλέον, σε σχέση με τα οικολογικά σχήματα διευκρινίζεται ότι οι μεταβολές (προσθέσεις – αφαιρέσεις) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, είναι επιτρεπτές μέχρι 18.10.2023. Η επεξεργασία των οικολογικών σχημάτων θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση.

Κάτι που όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιτρέψει για πρώτη φορά η πληρωμή του παλιού «πρασινίσματος» το Δεκέμβρη μαζί με την εξόφληση των επιδοτήσεων.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους διοικούντες έχει προκαλέσει τη δυσφορία των αγροτών ανά την Ελλάδα. Όλοι τους αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μην έχει ξεκαθαρίσει η όλη διαδικασία όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί να υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες από την ολιγωρία των υπευθύνων. 

«Μέσα σε ένα περιβάλλον που ολοένα αλλάζει εις βάρος τους» όπως είπαν στο Agrocapital «οι υπεύθυνοι τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο ΥΠΑΑΤ δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των παραγωγών και όχι των ολιγοπωλίων». 

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agrocapital, η ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για κάποιους, οι οποίοι μέχρι σήμερα νομίζουν ότι έχουν το απυρόβλητο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις