ΕΕ: Εμπόδια στην πρόσβαση των νέων αγροτών σε γη και δάνεια

Υπέρ της άρσης των φραγμών στην πρόσβαση των νέων στη γεωργία τάσσεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο κάνει σαφές ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των πολιτικών της ΕΕ στους νέους αγρότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020, το 57,6% των διαχειριστών αγροκτημάτων ήταν τουλάχιστον 55 ετών και μόνο το 12%ήταν κάτω των 40 ετών.

Το ψήφισμα για την ανανέωση των γενεών στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ (εγκρίθηκε με 447 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 7 αποχές) προειδοποιεί ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι πιο έντονο στους αγρότες. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν δημόσιες πολιτικές, που να εξασφαλίζουν ένα δίκαιο και αξιοπρεπές εισόδημα, ποιότητα ζωής για τους αγρότες και τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και δράσεις που θα ενθαρρύνουν την ανανέωση των γενεών στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ.

Πρόσβαση στη γη για νέους αγρότες

Οι νέοι αγρότες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να απορριφθούν οι αιτήσεις δανείου για να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, επισημαίνει το σχετικό κείμενο. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να προσφερθούν χαμηλότερα επιτόκια και στήριξη για την πρώτη δόση του δανείου, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους νέους αγρότες.

Η υψηλή τιμή και η χαμηλή διαθεσιμότητα γης είναι ένα άλλο εμπόδιο που εντοπίζει το ψήφισμα.

Το Κοινοβούλιο καλεί συνεπώς την Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω νομοθετικών πράξεων, για τη βελτίωση της λειτουργίας των εθνικών αγορών αγροτικής γης, την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων αγροτών στη γη και τη συμβολή στην αντιμετώπιση ζητημάτων συγκέντρωσης γης και αρπαγής γης.

Επισημαίνει δε, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ΕΕ για τις αγροτικές εκτάσεις, για την παρακολούθηση των τάσεων και των τιμών πώλησης και ενοικίασης γης, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές στην ΕΕ.

Οικονομική στήριξη

Το ψήφισμα ζητά επίσης, εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της αλλαγής των γενεών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης για τις μεταβιβάσεις γης και την προστασία των συντάξεων.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μια θέση διευκολυντή για τη διαδοχή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που θα μπορεί να παρέχει καθοδήγηση κατά τη μεταφορά γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τη μια γενιά στην άλλη.

Οι κοινοτικές και εθνικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες των νέων αγροτών, λένε οι ευρωβουλευτές και προτείνουν στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι αυτές οι ανάγκες αντικατοπτρίζονται στις εκτιμήσεις επιπτώσεων για τις νέες πολιτικές.

Εκπαίδευση και διαδίκτυο σε αγροτικές περιοχές

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι νέοι αγρότες είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να εφαρμόσουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Ως εκ τούτου, το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη να παρέχεται στους νέους αγρότες πρόσβαση σε αξιόπιστο Διαδίκτυο καθώς και εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, επιχειρηματικό σχεδιασμό ή καινοτόμες πρακτικές.

Η εισηγήτρια του ΕΚ Isabel Carvalhais (S&D, PT) δήλωσε: «Οι νέοι που ξεκινούν μια επαγγελματική δραστηριότητα στη γεωργία αντιμετωπίζουν ισχυρούς φραγμούς που απαιτούν μια πιο έντονη και αποτελεσματική δράση από διαφορετικές εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Η έκθεσή μας είναι μια συμβολή για τον καθορισμό μελλοντικών πολιτικών και μέτρων για τη στήριξη των νέων αγροτών. Οι νέοι αγρότες πιστεύουν ότι υπάρχει μέλλον στη γεωργία. Εναπόκειται στην πολιτική να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να κάνει αυτό το μέλλον πιο λαμπρό».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις