Βαμβάκι: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΗΠΑ;

Η έκθεση WASDE του USDA για τον Οκτώβριο περιελάμβανε ορισμένες σημαντικές αναθεωρήσεις στο ισοζύγιο βαμβακιού της Βραζιλίας. 

Αυτό οδήγησε σε διόρθωση των προηγούμενων υπερεκτιμήσεων των αποθεμάτων βαμβακιού της Βραζιλίας. 

Αυτές οι λογιστικές αναθεωρήσεις οφείλονται στην επέκταση της παραγωγής βαμβακιού στη χώρα αυτή. 

Έτσι, ίσως θα ήταν χρήσιμο να δούμε μια πιο ιστορική άποψη για τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των ΗΠΑ στην παραγωγή και εξαγωγή βαμβακιού. 

Η Βραζιλία μοιάζει λίγο με το Τέξας στο ότι έχει ένα εύρος ημερομηνιών φύτευσης και συγκομιδής, ανάλογα με την περιοχή. 

Η διαφοροποίηση στις καλλιεργητικές περιόδους εξαρτάται επίσης από το αν το βαμβάκι καλλιεργείται ως κύρια καλλιέργεια ή ως "δεύτερη καλλιέργεια" μικρότερης περιόδου μετά τη σόγια.

Η Βραζιλία έχει δύο κύριες περιοχές παραγωγής βαμβακιού. Η βορειοανατολική περιοχή ήταν η παραδοσιακή βαμβακοπαραγωγός περιοχή της χώρας πριν από τη δεκαετία του 1990. 

Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η παραγωγή βαμβακιού επεκτάθηκε στην κεντροδυτική περιοχή, ιδίως στην πολιτεία Mato Grosso.

Το κυρίαρχο σύστημα παραγωγής στο Mato Grosso περιλαμβάνει τη φύτευση βαμβακιού "δεύτερης καλλιέργειας" μετά τη συγκομιδή σόγιας. 

Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα μια μικρότερη καλλιεργητική περίοδο με μειωμένες εισροές, ενώ παράλληλα επωφελείται από τις βροχερές περιόδους φύτευσης/καλλιέργειας και την ξηρή περίοδο συγκομιδής (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος). 

Ο συνδυασμός αυτής της αποτελεσματικότητας και της επέκτασης των εκτάσεων στο Mato Grosso αντικατοπτρίζεται από την τεράστια αύξηση της βραζιλιάνικης παραγωγής τα τελευταία 14 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, η Βραζιλία αναμένεται τώρα να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την τρίτη θέση του παγκόσμιου παραγωγού βαμβακιού. 

Ακόμη πιο προβληματικό είναι ότι η Βραζιλία φαίνεται έτοιμη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας βαμβακιού. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το 2024 αν οι χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες, αν υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μια υγιή σοδειά 16 και πλέον εκατομμυρίων βαμβακιών το επόμενο έτος. 

Οι ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να παραμείνουν ο κορυφαίος εξαγωγέας, αλλά μόνο αν μπορέσουμε να πουλήσουμε σε ανταγωνιστικά χαμηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις