Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανδαλουσίας: Περικοπές ΚΓΠ 500 εκατ. ευρώ και καθυστερήσεις στην προκαταβολή

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) τιμωρεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ανδαλουσίας με «δραστική και αυθαίρετη» περικοπή της βοήθειας, σύμφωνα με την ASAJA Andalucía.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε η προθεσμία για την καταβολή της προκαταβολής έως και 70% της ενίσχυσης της ΚΓΠ που αντιστοιχεί στο οικονομικό έτος 2023, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που λαμβάνουν την προκαταβολή αντιμετωπίζουν ήδη μείωση της ενίσχυση που κυμαίνεται, γενικά, μεταξύ 20% και 40% σε σύγκριση με ό,τι λάμβαναν στην προηγούμενη ΚΓΠ.

Η νέα ΚΓΠ αναγκάζει 750.000 εκτάρια ξηράς γης να χάσουν το 30% της βοήθειάς τους, 700.000 εκτάρια ελαιώνων να υποστούν μείωση άνω του 25% της ενίσχυσης που έλαβαν μέχρι πέρυσι και όλους τους αρδευόμενους αγρότες της Ανδαλουσίας να δουν το εισόδημά τους να μειώνεται ενίσχυση μεταξύ 30% και 40%.

Σε αυτό το πολύ αρνητικό πλαίσιο, η τρέχουσα διαχείριση της προκαταβολής στην Ανδαλουσία προκαλεί επίσης «αβεβαιότητα και ανησυχία» σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το κύριο πρόβλημα προκύπτει από τη διαδικασία ελέγχου και επαλήθευσης του σύνθετου και νέου ορισμού του ενεργού αγρότη, που επιβλήθηκε σε ολόκληρο τον κλάδο από το Υπουργείο Γεωργίας. Προβλήματα προκύπτουν και στη διαδικασία ελέγχου και επαλήθευσης των νέων οικολογικών καθεστώτων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν λαμβάνουν προκαταβολές σε μια «ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, όπου η ξηρασία, ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος που προέκυψε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν επιβαρύνει όλες τις εκμεταλλεύσεις, με σημαντική ανάγκη να υπάρχει ρευστότητα », επισημαίνουν από την ASAJA.

Η ASAJA εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την καθυστέρηση που υφίστανται ενώσεις και νομικά πρόσωπα στη συλλογή αυτών των προκαταβολών, καθώς η αντίστοιχη διασταύρωση δεδομένων δεν έχει πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

Για όλα τα παραπάνω, η ASAJA ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας μεγαλύτερη ρευστότητα στις πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση αυτών των προκαταβολών και το σημαντικότερο είναι να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πληρωμές, ώστε πριν από τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η περίοδος προκαταβολής και αρχίζει η τακτική περίοδος πληρωμής, όλοι οι φάκελοι που τηρώντας τους ισχύοντες κανονισμούς και δεν έχουν πληρωθεί σε αυτό το πρώτο έμβασμα, περιλαμβάνονται επειγόντως σε δεύτερο, ώστε ο στόχος που ανακοινώθηκε από το Τμήμα

Τέλος, η ASAJA έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των εθνικών κανονισμών της ΚΓΠ και ελπίζει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα διορθωθούν σύντομα οι ανοησίες που δημιουργούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΓΠ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις