Οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Τουρκία αποδοκιμάζουν το πάγωμα των εξαγωγών

Οι τοπικοί παραγωγοί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αισθάνονται τις επιπτώσεις δύο μήνες μετά την απαγόρευση εξαγωγής ελαιολάδου από την Τουρκία.

Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας περιόρισε προσωρινά τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να μειώσει τις υψηλές εγχώριες τιμές ελαιολάδου λόγω της επικείμενης παγκόσμιας έλλειψης.

Η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις πωλήσεις ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 16 κιλών και δεν περιλαμβάνει τις εξαγωγές ελαιολάδου υψηλότερης αξίας σε ατομική συσκευασία. Ωστόσο, η απαγόρευση έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις από τους τοπικούς παραγωγούς.

"Ήταν εύκολη λύση η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών, αλλά ήταν η καλύτερη λύση;", διερωτήθηκε ο Yusuf Urgan, οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων της Egina Olive Oil.

"Αυτοί [οι εξαγωγείς] είχαν μακροχρόνιες συμβάσεις και έλαβαν κάποιες κυρώσεις", δήλωσε στους Olive Oil Times.

Ο Urgan πρόσθεσε ότι η απαγόρευση, η τρίτη του είδους της μέσα σε τόσα χρόνια, θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των τουρκικών εξαγωγών ελαιολάδου.

"Οι Τούρκοι εξαγωγείς έχουν υπογράψει ετήσια ή τριμηνιαία συμβόλαια με τους εισαγωγείς", δήλωσε στους Olive Oil Times ειδικός στις εξαγωγές ενός Τούρκου παραγωγού ελαιολάδου. "Με την απαγόρευση, η Τουρκία χάνει την αξιοπιστία της και μπορεί να ωθήσει τους εισαγωγείς να αποφύγουν τις εισαγωγές από την Τουρκία".

Ήδη, η απαγόρευση κοστίζει στους Τούρκους παραγωγούς τις εξαγωγικές τους αγορές. Καθώς οι τιμές του ελαιολάδου αυξάνονται, οι Ευρωπαίοι αγοραστές αναζητούν επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως η Αλβανία, η Χιλή και η Τυνησία.

"Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της Τουρκίας είναι η Ισπανία, η οποία αγοράζει χύμα ελαιόλαδο από την Τουρκία και στη συνέχεια εμφιαλώνει το προϊόν στην Ισπανία πριν το πουλήσει με ισπανικά εμπορικά σήματα στον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο ειδικός. "Το ίδιο κάνει και η Ιταλία".

Υπολογίζεται ότι το 50 τοις εκατό των τουρκικών εξαγωγών γίνεται χύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η Τουρκία αναμενόταν να εξάγει 134.000 τόνους ελαιολάδου που αποτελεί ρεκόρ για την καλλιεργητική περίοδο 2022/23, μετά από μια πρωτοφανή παραγωγή άνω των 420.000 τόνων.

Παρόλο που η απαγόρευση μπορεί να διασφαλίσει αποτελεσματικά ότι οι εγχώριες τιμές θα μειωθούν, "αντιπροσωπεύει κάποιες σοβαρές απώλειες για τους παραγωγούς", δήλωσε ο ειδικός.

"Για παράδειγμα, πριν επιβληθεί η απαγόρευση, οι εγχώριες τιμές ήταν 185 τουρκικές λίρες (6,31 ευρώ) ανά κιλό", πρόσθεσε ο ειδικός. "Μετά την απαγόρευση, οι τιμές μειώθηκαν στις 170 τουρκικές λίρες (5,80 ευρώ) μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Οι Τούρκοι εξαγωγείς έχουν εργαστεί σκληρά για να κερδίσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά και η απαγόρευση δυσκολεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα".

Ο Urgan σημείωσε ότι οι Τούρκοι παραγωγοί ελαιολάδου αντιμετώπιζαν πολλαπλές προκλήσεις πριν από την απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους των γεωργικών εισροών, του ντίζελ και της εργασίας, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος παραγωγής να είναι υψηλότερο. Η απαγόρευση σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυτά τα υψηλότερα κόστη αφού κερδίζουν λιγότερα έσοδα.

Εκτός Τουρκίας, αναλυτές του κλάδου δήλωσαν ότι η απαγόρευση εξαγωγών συνέβαλε στις επίμονα υψηλές τιμές του ελαιολάδου σε όλη την Ευρώπη.

"Υπάρχουν ανησυχίες ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. μπορεί να κατακρημνιστεί σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας", δήλωσε ο Kyle Holland, αναλυτής της Mintec, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. "Η αγορά μπορεί να συρρικνωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του ελαιολάδου βραχυπρόθεσμα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις