Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική θα πρέπει να είναι πιο κοντά στις καθημερινές προκλήσεις των αλιέων

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, μεγαλύτερη συμμετοχή των αλιέων και καλύτερη ισορροπία μεταξύ όλων των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, λένε οι ευρωβουλευτές της αλιείας.

Σε μια έκθεση για την αντιμετώπιση του αποθέματος της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), που εγκρίθηκε την Τρίτη με 16 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 1 αποχή, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η περιβαλλοντική πτυχή υπερισχύει της κοινωνικοοικονομικής και της επισιτιστικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, ζητούν μια ισορροπία μεταξύ όλων των στόχων πολιτικής (περιβάλλον, οικονομικός τομέας και ασφάλεια).

Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια πρακτική προσέγγιση στην εφαρμογή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης - μια αναφορά διαχείρισης της αλιείας που συνίσταται στα μεγαλύτερα αλιεύματα που μπορούν να ληφθούν από ένα απόθεμα ενός είδους χωρίς να μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού.


Υποχρέωση εκφόρτωσης και αλιευτικές δυνατότητες

Η υποχρέωση εκφόρτωσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σωστά εάν δεν βελτιωθούν πτυχές, όπως η έλλειψη χωρητικότητας αποθήκευσης στο πλοίο, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές. Υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα υποχρέωση εκφόρτωσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις των αλιέων, καλούν την Επιτροπή να αξιολογήσει εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τα ανεπιθύμητα αλιεύματα, να αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους για την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης και να αναπτύξει πιο επιλεκτικά εργαλεία.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη διαφάνειας στα κράτη μέλη κατά την κατανομή των ποσοστώσεων και ζητούν από τις αλιευτικές κοινότητες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.


Περιφερειοποίηση, αλιεία μικρής κλίμακας και εξόχως απόκεντρες περιφέρειες

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι περιφέρειες και οι τοπικές αρχές στην ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων για την αλιεία. Επίσης, οι αλιείς μικρής κλίμακας θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στην ανάπτυξη αλιευτικών πολιτικών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί ένας ορισμός της μικρής κλίμακας, της βιοτεχνικής και της παράκτιας αλιείας στην επόμενη αναθεώρηση της ΚΑλΠ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΚΑλΠ δεν εξετάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εξόχως απόκεντρων περιοχών, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να προτείνει ένα πρόγραμμα επιλογών που σχετίζονται ειδικά με την απομακρυσμένη και νησιωτική περιοχή (POSEI) για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, πανομοιότυπο με αυτό για τη γεωργία. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης την ανάγκη υποστήριξης σε εθνικό και επίπεδο ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου βιοτεχνίας από αυτές τις περιοχές.


Ιστορικό

Τον Φεβρουάριο του 2023, 10 χρόνια μετά την τελευταία μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και 40 χρόνια από τη δημιουργία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα « Σύμφωνο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς », συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησής της για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΑΠ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΚΑΠ περιέχει όλα τα εργαλεία για πιο βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, η Επιτροπή παραδέχεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην εφαρμογή του σχεδίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις