Ελαιόλαδο: Η συγκομιδή στην Εξτρεμαδούρα άνω του μέσου όρο για την Ισπανία

Παρά τις προσδοκίες για άλλη μια ιστορικά κακή συγκομιδή στην Ισπανία, η παραγωγή ελαιολάδου στην Εξτρεμαδούρα αναμένεται να ξεπεράσει τις αποδόσεις που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας εκτίμησε ότι η εθνική παραγωγή ελαιολάδου θα φθάσει τους 765.362 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, 34,4% κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η παραγωγή στην Εξτρεμαδούρα θα μπορούσε να ανέλθει σε 73.000 τόνους, διπλάσια από την περσινή απόδοση και σχεδόν 18% πάνω από το μέσο όρο της τετραετίας.

"Στην Εξτρεμαδούρα φυτεύονται πολλά ελαιόδεντρα και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται", δηλώνει ο Juan Vilar, στρατηγικός σύμβουλος για τον τομέα του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τις έρευνες χρήσης γης του υπουργείου Γεωργίας, στην αυτόνομη κοινότητα έχουν φυτευτεί από το 2015 περίπου 20.000 εκτάρια ελαιώνων, πολλά από τα οποία είναι υψηλής ή υπερυψηλής πυκνότητας.

Ωστόσο, η φετινή αύξηση της παραγωγής δεν είναι καθολική για τους παραγωγούς της αυτόνομης κοινότητας, της τρίτης μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγικής περιοχής της Ισπανίας.

"Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή θα είναι υψηλή στην Εξτρεμαδούρα, γενικά, φέτος, αλλά η περιοχή είναι πολύ μεγάλη και οι αυξήσεις δεν είναι ομοιόμορφες σε όλες τις περιοχές λόγω των πολύ διαφορετικών κλιματικών συνθηκών", δηλώνουν παραγωγοί.

Η συγκομιδή στην Marquez de Valdueza μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές δοκιμές η ποιότητα θα είναι αρκετά υψηλή λόγω των ζεστών και ξηρών συνθηκών, αλλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε λιγότερες ελιές.

Βόρεια της Marquez de Valdueza, στην επαρχία Cáceres, οι υψηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα δέντρα και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη συγκομιδή από πέρυσι.

"Η φετινή συγκομιδή θα είναι κατά 30 τοις εκατό μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά λόγω της ζέστης της πλήρους άνθησης που αποδεκάτισε αρκετά τη συγκομιδή", ανέφερε  η Ana Sánchez de Granda, γενική διευθύντρια της Pago de los Baldios de San Carlos.

Ο Jara Baztan, διευθυντής πωλήσεων της Huerta de la Vera, επισήμανε ότι η συγκομιδή της εταιρείας με έδρα το Cáceres βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αποδόσεις έχουν επίσης υποφέρει από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες.

"Δυστυχώς, δεν έχουμε συγκομιδή μεγαλύτερη από πέρυσι", είπε. "Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με αρκετά ακραία κλίματα και υποφέραμε από πολύ ισχυρούς παγετούς κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των ελιών που μείωσαν σημαντικά την παραγωγή φέτος".

Παρά τις χαμηλότερες αποδόσεις στους ελαιώνες της εταιρείας, ο Baztan πιστεύει ότι η παραγωγή αυξάνεται στην Εξτρεμαδούρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ισπανία για δύο λόγους.

"Φαντάζομαι ότι η παραγωγή αυξάνεται στην Εξτρεμαδούρα επειδή αποτελεί εναλλακτική λύση για άλλες καλλιέργειες που η παραγωγή τους μειώνεται στην περιοχή για διάφορους λόγους", δήλωσε.

"Υποθέτω ότι οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια αποτελούν κίνητρο για να ποντάρει κανείς στην ελιά", πρόσθεσε ο Baztan. "Πάντα συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν ένα προϊόν φτάνει σε υψηλές τιμές στην αγορά τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή του αυξάνεται".

Παρά την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής για την περιοχή σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, ο Baztan δήλωσε ότι η Huerta de la Vera εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση της σταθερής παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και της εύρεσης μιας θέσης για το όλο και πιο ακριβό προϊόν σε μια ασταθή αγορά.

Από την πλευρά του, ο Cancilla δήλωσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες παρουσίασαν τις σημαντικότερες προκλήσεις φέτος, προσθέτοντας ότι το αυξανόμενο κόστος παραγωγής θα παραμείνει πιθανότατα ένα ζήτημα για το προσεχές μέλλον.

"Για την Marqués de Valdueza, οι μεγαλύτερες προκλήσεις φέτος προέρχονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες διαδέχονται περιόδους έντονης ξηρασίας με εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις", δήλωσε.

"Έχουμε μετριάσει αυτό το πρόβλημα με ένα καλά συντονισμένο πρόγραμμα διαχείρισης του νερού... και ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους περιορισμένους πόρους που μας δίνει η φύση αυτές τις μέρες", πρόσθεσε ο Cancilla.

Επεσήμανε επίσης την απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Extremaduran λόγω των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 και των συγκρούσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

"Βλέπουμε ήδη υψηλότερο κόστος καυσίμων λόγω της αντιπαράθεσης [μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς], η οποία σίγουρα θα επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία της Εξτρεμαδούρας και, κυρίως, τις μεταφορές, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλα κόστη εισροών που πηγαίνουν στην παραγωγή ελαιολάδου μας", κατέληξε.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις