INCOFRUIT-HELLAS: Μείωση 10,4% των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών

Κατά 10,4% είναι μειωμένες οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλίων, έναντι του 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS.

Όπως τονίζει, παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών που απήλαυσαν & απολαμβάνουν εξαιρετικές τιμές εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και στην εφετεινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές , της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους

Παράλληλα, την ανασκοπούμενη εβδομάδα βελτιώθηκε η ροή των εξαγωγών μήλων και από την Θεσσαλία. Ενδεικτικά από 1/9-27/10/23 εξήχθησαν συνολικά από την χώρα 14.403 τόνοι έναντι 20.949 τόνοι πέρσι, εκ των οποίων από Θεσσαλία 5.222 τόνοι έναντι 6.607 τόνοι το 2022.

Η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.

Μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην Χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς ενδεικτικά: από 1/9-27/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 9.883 τόνους έναντι 3.817 τόνων το 2022, εκ των οποίων από Τουρκία 6.304 τόνοι έναντι 2.692 τόνοι πέρσι, με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι 8/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.  

Επειδή η παραγωγή στις χώρες της Νότιας Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μπήκε στις αγορές με καθυστέρηση λόγω οψίμισης, οι τιμές της ντομάτας και της πιπεριάς ήταν καλές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές θα μειωθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα.

Ακτινίδια - Εσπεριδοειδή

Φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων αλλά και συγκομιδή στα ανώριμα – πράσινα εσπεριδοειδή (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό  35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση-χυμοποίηση», υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. 

Καταγράφεται εξαγωγή κυρίως προς γειτονικές χώρες πορτοκαλιών με 1.741 τόνους -10% και μανταρινιών με 282 τόνους -22,4% έναντι 2022/23 και στην εγχώρια αγορά.

Καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ήπιες, αυτά τα φρούτα δεν θα τοποθετηθούν σωστά, αποσταθεροποιώντας την έναρξη της εκστρατείας. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών διεγείρεται από το κρύο. 

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με προμήθειες με στο τέλος του μήνα, ενώ οι εξαγωγές στη Γαλλία και τη Γερμανία θα πρέπει να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Νοεμβρίου και αυτές στην Ανατολική Ευρώπη προβλέπονται όχι νωρίτερα από τις 20 Νοεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 27/10/2023 ανέρχονται σε 20.579 τόνους (+59,4%) έναντι 12.909 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022 με τις  ποσότητες προς Ινδία να ανέρχονται σε 927 τόνους έναντι 110 τόνων, προς Καναδά 704 τόνων έναντι 293 τόνων, ΗΠΑ 1.359 τόνων έναντι 632 τόνων, Ισπανία 3.855 τόνων έναντι 2.686 τόνων και Ιταλία  5.879 τόνων έναντι 2.664 τόνων συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση.

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών ,που αδρανούν, στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα

«Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση  της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας & Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η  διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών» καταλήγει ο Σύνδεσμος. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις