Ελαιόλαδο: Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής για δεύτερη συνεχή χρονιά

Η έναρξη της συγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την παραγωγή έχουν ήδη καταγραφεί.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις με αγρότες, ελαιοτριβείς και τοπικούς αξιωματούχους, οι επτά μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου προβλέπεται να αποδώσουν 1,97 εκατομμύρια τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, μια μείωση κατά επτά τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι και 23 τοις εκατό κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών.

Συνδυαστικά, η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Πορτογαλία ήταν υπεύθυνες για το 72% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου πέρυσι. Κατά τα τελευταία τέσσερα καλλιεργητικά έτη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%.

Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κατά το καλλιεργητικό έτος 2023/24 θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη από τους 2,94 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν το 2022/23, τη χαμηλότερη απόδοση από το 2016/17.

Σύμφωνα με τον Juan Vilar, στρατηγικό σύμβουλο για τον τομέα του ελαιολάδου με έδρα την Ισπανία, η παγκόσμια παραγωγή μπορεί να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 18 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022/23 και κατά 24 τοις εκατό κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών.

Ενώ οι παραγωγοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας αναμένουν καλύτερες συγκομιδές φέτος, οι αυξήσεις της παραγωγής αναμένεται να είναι πιο μέτριες από τις σημαντικές μειώσεις που προβλέπονται στην Τουρκία και την Ελλάδα. 

Παρακάτω παρατίθεται μια σύνοψη των προσδοκιών των παραγωγών και των αξιωματούχων για τη φετινή σοδειά στις επτά κύριες χώρες παραγωγής. 

Ελλάδα

Μετά την περσινή εξαιρετική παραγωγή των 330.000 τόνων, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 200.000 τόνους.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και θα είναι 28% κάτω από το μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών.

Οι παραγωγοί και οι υπάλληλοι της χώρας απέδωσαν τη μείωση της παραγωγής σε πολλούς ελαιώνες που εισήλθαν σε "εκτός έτους" στο φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιόδεντρου σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ορισμένα μέρη της χώρας και την εμφάνιση του δάκου της ελιάς σε άλλα μέρη. 

Στην Κρήτη, που είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου της εθνικής παραγωγής, οι υπεύθυνοι αναμένουν μια από τις χειρότερες συγκομιδές του νησιού που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ένα ζεστό και υγρό καλοκαίρι δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της μύγας του δάκου της ελιάς, η οποία προκάλεσε πρωτοφανείς ζημιές στους ελαιώνες σε όλο το νησί. 

Εν τω μεταξύ, άλλα ελληνικά νησιά και οι βόρειες περιοχές της χερσονήσου βίωσαν έναν πολύ θερμό χειμώνα, με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να λάβουν λιγότερες ώρες ψύξης από τις απαραίτητες για να καρποφορήσουν την επόμενη άνοιξη.

Ισπανία

Μετά την ιστορικά κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, οι Ισπανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι το καλλιεργητικό έτος 2023/24 θα βελτιωθεί. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από 664.033 τόνους σε 765.362 τόνους.

Παρά την αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει 34% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τον Μάιο.

Κάποιες βροχές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο σήμαιναν ότι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο πήρε μια ανάσα από την ιστορική ξηρασία της. 

Ωστόσο, οι καυτές θερμοκρασίες της άνοιξης προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα δέντρα κατά την άνθηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η καρπόδεση στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή του κόσμου.

Συνολικά, η παραγωγή στην Ανδαλουσία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τους 550.600 τόνους. Ωστόσο, αυτή παραμένει κατά 40 τοις εκατό χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εποχών.

Οι παραγωγοί στο κέντρο της χώρας ανέφεραν επίσης ζημιές από τους παγετούς στις αρχές της άνοιξης, οι οποίοι μείωσαν επίσης τη δυνητική καρπόδεση. Παρ' όλα αυτά, οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς στην Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Εξτρεμαδούρα, την Κοινότητα της Βαλένθια, την Καταλονία και την Αραγονία αναμένουν επίσης ανώτερες συγκομιδές φέτος.

Ιταλία

Οι αγρότες και οι αξιωματούχοι στην Ιταλία αναμένουν ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 290.000 τόνους το 2023/24, ενώ ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί προβλέπουν ότι θα ξεπεράσουν τους 300.000 τόνους.

Εάν επαληθευτεί το χαμηλό άκρο αυτής της εκτίμησης, θα αντιπροσωπεύει αύξηση 23% σε σύγκριση με την περσινή απόδοση, αλλά θα παραμείνει 4% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων συγκομιδών.

Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στο νότο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 70% περίπου της ιταλικής παραγωγής.

Σε άλλες πολύ σημαντικές περιοχές για την παραγωγή ελαιολάδου, όπως η Τοσκάνη, η συγκομιδή φαίνεται πολύ δύσκολη, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

"Η ελαιοκομική περίοδος ήταν καλή και η ποιότητα φαίνεται καλή. Αναμένουμε επίσης υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με άλλες εκμεταλλεύσεις της περιοχής", σημειώνει ο Luca Perotti, γενικός διευθυντής του παραγωγού της κεντρικής Τοσκάνης, Azienda Pometti. 

"Αυτές οι [θετικές] εκτιμήσεις οφείλονται κυρίως στην προσοχή που δίνουμε στις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, οι οποίες υποστηρίζονται από την τεχνολογία και μια σημαντική εμπειρία στον αγρό", εξήγησε ο Perotti.

Τυνησία

Με αναμενόμενη απόδοση 220.000 τόνων ελαιολάδου την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, οι Τυνήσιοι παραγωγοί αναμένουν σημαντική ανάκαμψη από τους 180.000 τόνους της προηγούμενης περιόδου.

"Αυτή τη φορά, έβρεξε σε κρίσιμες στιγμές, γεγονός που βοήθησε στη βελτίωση της κατάστασης", δήλωσε ο Hédi Belkhodja, γενικός διευθυντής του παραγωγού και εξαγωγέα Bulla Regia.

Σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω βροχοπτώσεων κατά τις κρίσιμες εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, ο Belkhodja σημείωσε ότι "υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι πιθανό η συνολική παραγωγή να φθάσει τους 250.000 τόνους που προβλέπει το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι πιο κοντά στους 200.000 ή 220.000 τόνους".

Αξιωματούχοι σε αρκετές σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Sfax και η Gafsa, αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα ανακάμψουν φέτος λόγω των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα και των καλύτερων κλιματικών συνθηκών.

"Φέτος, η εκστρατεία συγκομιδής είχε προγραμματιστεί για πρόωρη ημερομηνία λόγω των δύσκολων κλιματικών συνθηκών που βιώνει η Τυνησία λόγω της κατακράτησης βροχής και των υψηλών θερμοκρασιών", δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Taher Mbarki, περιφερειακός επίτροπος για τη γεωργία και τους υδραυλικούς πόρους.

Τουρκία

Μετά την υψηλή απόδοση-ρεκόρ των 421.000 τόνων πέρυσι, η οποία κατέστησε την Τουρκία τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, η φετινή συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Ο Μουσταφά Ταν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελιάς και Ελαιολάδου, δήλωσε στην Olive Oil Times ότι η παραγωγή αναμένεται να φτάσει μόλις τους 180.000 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, μια μείωση 57% σε σύγκριση με πέρυσι και 33% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών. 

Ο συνδυασμός του ότι πολλοί παραγωγοί της χώρας εισήλθαν σε μια "εκτός έτους" στο φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιόδεντρου και ακραία καιρικά φαινόμενα σε ορισμένα μέρη της χώρας αποδίδονται στη μείωση της παραγωγής.

Οι παραγωγοί στη δυτική και νοτιοδυτική Τουρκία δήλωσαν ότι ο ψυχρός και βροχερός καιρός την άνοιξη παρέσυρε τη γύρη και κατέστρεψε τα άνθη πολλών δέντρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της καρπόδεσης. Επιπλέον, το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές της χώρας προκάλεσε ζημιές στα δέντρα κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Στην ανατολική Τουρκία, ο φονικός σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα και τα ελαιοτριβεία, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Μαρόκο

Οι αξιωματούχοι και οι παραγωγοί στο Μαρόκο αναμένουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με τη συγκομιδή 2022/23, φθάνοντας συνολικά τους 171.600 τόνους. 

Εάν οι προβλέψεις για την παραγωγή επαληθευτούν, η φετινή συγκομιδή θα υπερβεί κατά 4% τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών, καθιστώντας το Μαρόκο μία από τις λίγες χώρες μεταξύ των επτά κορυφαίων παραγωγών που θα παρουσιάσουν απόδοση άνω του μέσου όρου.

Η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου έρχεται παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας της χώρας προέβλεψε ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φθάσει φέτος σε παρόμοιο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

"Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη μειωμένη παραγωγή επιτραπέζιων ελιών φέτος", δήλωσε στην Olive Oil Times ο Adil Bajoub Adil, γεωπόνος μηχανικός και συντονιστής του πρώτου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Μαρόκου ειδικά για το ελαιόλαδο.

"Η πλειονότητα των παραγωγών σχεδιάζει να επεξεργαστεί τις ελιές της λόγω της επιταχυνόμενης διαδικασίας ωρίμανσης που προκάλεσε ο καύσωνας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο", πρόσθεσε. "Επιπλέον, η τιμή του ελαιολάδου είναι πολύ υψηλή φέτος, γεγονός που ενθαρρύνει τους περισσότερους παραγωγούς να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής τους αποκλειστικά για το ελαιόλαδο". 

Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, η παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερη αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ξηρασίας, των ακραίων καιρικών συνθηκών και του σεισμού του Σεπτεμβρίου που προκάλεσε ζημιές στα δέντρα σε διάφορα μέρη της χώρας.

Πορτογαλία

Οι αξιωματούχοι και οι παραγωγοί στην Πορτογαλία εκτιμούν ότι η παραγωγή θα συνεχίσει την ανοδική της τάση στην ιβηρική χώρα, φθάνοντας περίπου τους 145.000 τόνους. 

Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, η παραγωγή στην Πορτογαλία θα υπερβεί το περσινό σύνολο των 125.000 τόνων κατά 16% και τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών κατά λίγο περισσότερο από 1%.

Οι παραγωγοί απέδωσαν την αύξηση της παραγωγής στο γεγονός ότι πολλοί ελαιώνες της χώρας εισήλθαν σε ένα "on-year" στο φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιόδεντρου, σε συνδυασμό με έναν υγρό χειμώνα και μια υγρή άνοιξη που αναπλήρωσαν τις δεξαμενές και τους υδροφόρους ορίζοντες.

Ωστόσο, δεν αναμένεται ότι όλα τα μέρη της χώρας θα βιώσουν ομοιόμορφα τα οφέλη. Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στους υπερυψηλής πυκνότητας ελαιώνες του Alentejo, η έκταση των οποίων αυξάνεται ετησίως.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή στους παραδοσιακούς ελαιώνες στα βόρεια της χώρας παρουσίασε μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις