Ισραήλ: Ο πόλεμος "βύθισε" τις αγροτικές εστίες σε κρίση

Οι στρατιώτες που φρουρούν τη φάρμα βιολογικών λαχανικών του Avi Chivivian στο νότιο Ισραήλ πρέπει πρώτα να ψάξουν κάθε γωνιά των χωραφιών του για μαχητές πριν του δώσουν το ελεύθερο: έχει έξι ώρες για να δουλέψει.

Είναι η εποχή φύτευσης πατάτας για τα αγροκτήματα του νότιου Ισραήλ, μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, την οποία το υπουργείο Γεωργίας αποκαλεί "αχυρώνα λαχανικών" της χώρας, επειδή παρέχει τουλάχιστον το ένα τρίτο των λαχανικών του Ισραήλ. Αλλά ο Τσιβιβιάν - ένας από τους λίγους αγρότες που έχουν απομείνει στην περιοχή μετά τη βίαιη διασυνοριακή επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - δεν ζει πλέον με τον κύκλο της συγκομιδής. Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα του στρατού.

"Αν δεν φυτέψουμε πατάτες τώρα, δεν θα υπάρχουν την άνοιξη", δήλωσε ο Chivivian, ο οποίος ζει στο μικρό χωριό Yated. "Αν σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, θα έχουμε επισιτιστική κρίση στο Ισραήλ".

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει βυθίσει σε κρίση τις αγροτικές εστίες του Ισραήλ, που βρίσκονται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και στα βόρεια, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι χερσαίες επιχειρήσεις και η πολιορκία έχουν επίσης αναστατώσει κάθε είδους ζωή στη Γάζα.

Κοντά στη Γάζα, ο στρατός έχει απαγορεύσει κάθε γεωργική δραστηριότητα σε απόσταση 4 χιλιομέτρων (2,5 μίλια) από τον συνοριακό φράχτη και παρακολουθεί στενά τους αγρότες των οποίων τα εδάφη βρίσκονται ακριβώς έξω από τη ζώνη απαγόρευσης.

Στο βορρά, ολόκληρες κοινότητες έχουν εκκενωθεί εξαιτίας των πυρών ρουκετών από τη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Καθώς οι ξένοι εργάτες φεύγουν και οι αγροτικές πόλεις έχουν αδειάσει, η χώρα έχει αρχίσει να εισάγει περισσότερα λαχανικά. Οι λίγοι εναπομείναντες αγρότες ανησυχούν για το μέλλον της ισραηλινής γεωργίας.

Ο Chivivian έχασε ολόκληρη τη σοδειά του μέσα στις λίγες ημέρες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου. Δεν μπόρεσε να φροντίσει τα 65 στρέμματα (25 εκτάρια) του, καθώς οι μαχητές οργίαζαν γύρω από την κοινότητά του.

Όλες οι καλλιέργειές του - ντομάτες, αγγούρια και γλυκοπατάτες - βρίσκονται τώρα νεκρές στα χωράφια και πρέπει να ξεριζωθούν πριν μπορέσει να καλλιεργήσει εκ νέου το έδαφος και να ξεκινήσει από την αρχή.

Ο κύριος όγκος των φυλλωδών λαχανικών της χώρας, των ντοματών, των αγγουριών και των πιπεριών προέρχεται από την περιοχή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Αγροτών του Ισραήλ, Uri Dorman. Εν τω μεταξύ, τα αγροκτήματα στα βόρεια παράγουν το 40% των υποτροπικών φρούτων της χώρας και το 70% των αυγών της, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας.

Πριν από τον πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που κατανάλωναν οι Ισραηλινοί καλλιεργούνταν στο Ισραήλ. Η αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές απειλεί τα τοπικά αγροκτήματα, τα προϊόντα των οποίων συνήθιζαν να γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα πλοίο που μετέφερε ντομάτες από την Τουρκία έδεσε στη Χάιφα.

Ο Ντόρμαν προέβλεψε ότι η ισραηλινή γεωργική βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει μέσα σε δύο έως τρία χρόνια. Αλλά είπε ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φόβους και αντιλήψεις "ότι υπάρχουν περισσότερες ελλείψεις από ό,τι στην πραγματικότητα".

"Εάν οι άνθρωποι ενεργήσουν με βάση αυτόν τον φόβο και αρχίσουν να εισάγουν περισσότερα προϊόντα, θα γίνουμε μάρτυρες του αργού θανάτου της ισραηλινής γεωργίας", είπε.

Για τον Chivivian, το αγρόκτημα που πέρασε όλη την ενήλικη ζωή του χτίζοντας είναι τώρα η δεύτερη προτεραιότητά του. Πρώτη είναι η πληρωμή για το σπίτι στην Ιερουσαλήμ όπου η σύζυγός του και τα έξι παιδιά του μένουν από τότε που εκκένωσαν το Yated.

Ο τραπεζικός του λογαριασμός είναι σε υπερανάληψη και οι περισσότεροι από τους ξένους εργάτες που απασχολούσε από την Ταϊλάνδη και τη Ρουάντα έχουν φύγει.

"Το σπίτι μου είναι άδειο, ολόκληρο το κιμπούτς είναι άδειο. Μοιάζει σαν ανεμοστρόβιλος να διέσχισε το μέρος", είπε ο Chivivian. "Η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει τίποτα. Είμαστε μόνοι μας, προσπαθώντας με όλες μας τις δυνάμεις να σώσουμε το σύστημα διατροφής".

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένους εργάτες πίσω στις εκκενωμένες περιοχές, το Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι θα παρατείνει τις βίζες εργασίας τους και θα τους δώσει μπόνους περίπου 500 δολαρίων το μήνα. Σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει θερμοκήπια για να καλύψει τις πιθανές ελλείψεις, να κατασκευάσει εκατοντάδες καταφύγια από βόμβες κοντά σε αγροκτήματα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες εθελοντών για την κάλυψη των κενών σε εργατικό δυναμικό.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου το ήμισυ του γεωργικού εργατικού δυναμικού του Ισραήλ αποτελούνταν από αλλοδαπούς και Παλαιστίνιους εργάτες.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, το Ισραήλ απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους εργάτες από τη Δυτική Όχθη να φτάσουν στις δουλειές τους.

Το ένα πέμπτο του ξένου εργατικού δυναμικού έχει εγκαταλείψει τη χώρα και πολλοί άλλοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους.

Καθώς το Ισραήλ καλεί 360.000 εφέδρους για στρατιωτική θητεία, οι θέσεις εργασίας από συλλέκτες μέχρι οδηγούς φορτηγών έχουν μείνει εγκαταλελειμμένες, λέει το Υπουργείο Γεωργίας.

Εθελοντικές προσπάθειες που επιστρατεύουν χιλιάδες ανθρώπους έχουν ξεπηδήσει σε όλη τη χώρα για να καλύψουν τα κενά. Στον οπωρώνα της οικογένειας Dafna, έκτασης 25 στρεμμάτων (10 εκταρίων), κοντά στη νότια πόλη Ashkelon, οι εθελοντές αψηφούν τις συχνές σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών καθώς τραβούν ώριμα ρόδια από δέντρα γεμάτα ροζ φρούτα.

Η γενναιοδωρία τους πέφτει σε μεγάλες γούρνες που προορίζονται για την αγορά. Χωρίς την εργασία τους, τα φρούτα θα σάπιζαν.

"Δεν φοβάμαι να έρθω εδώ για να τους βοηθήσω", δήλωσε η 21χρονη Ayelet Ben Assayag, η οποία εργάστηκε εθελοντικά στο αγρόκτημα μια πρόσφατη ημέρα. "Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό που θα έρθουμε εδώ, παρόλο που πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη".

Είπε ότι οι εθελοντές ήταν προετοιμασμένοι να τρέξουν προς μικρά καταφύγια ή να ξαπλώσουν στο έδαφος σε περίπτωση σειρήνας.

Αλλά οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν μόνο μέχρις ενός σημείου, δήλωσε ο Liad Vaknin, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Γάλακτος του Ισραήλ. Με την απώλεια ειδικευμένου ξένου εργατικού δυναμικού, οι αγροτικές εργασίες διαρκούν περισσότερο.

"Οι εθελοντές σώζουν προσωρινά αυτές τις φάρμες", δήλωσε ο Vaknin. "Αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι εθελοντές. Δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους εργάτες. Πρέπει να βρούμε μια πιο μόνιμη λύση".

Οι εθελοντές έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στις φάρμες που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όπως το γαλακτοκομείο του Marcelo Wasser, επειδή χρειάζονται στρατιωτική συνοδεία για να εισέλθουν στην περιοχή.

Ο Wasser διευθύνει ένα από τα 16 γαλακτοκομεία που βρίσκονται διάσπαρτα στα σύνορα και που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του γάλακτος του Ισραήλ. Ο Wasser έμεινε πίσω στο Kibbutz Nirim για να φροντίσει τις αγελάδες του, καθώς η οικογένειά του και τα μέλη της κοινότητάς του εκκενώθηκαν.

Αφού κρύφτηκε με την οικογένειά του για 12 ώρες σε ένα ασφαλές δωμάτιο στις 7 Οκτωβρίου, ο Wasser βγήκε έξω και βρήκε πέντε γείτονές του σκοτωμένους από μαχητές και οκτώ αγελάδες του νεκρές από επιθέσεις με ρουκέτες.

Ο Wasser, ο οποίος μετανάστευσε στο Ισραήλ από την Αργεντινή πριν από 30 χρόνια, συνεχίζει να βγαίνει κάθε μέρα για να ταΐσει και να αρμέξει τις αγελάδες, φροντίζοντας τους τραυματίες και αποφεύγοντας τα πυρά ρουκετών.

"Φοβάμαι για τη ζωή μου, όχι για τη ζωή των αγελάδων", είπε. "Δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορώ να το κάνω αυτό".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις