Αργεντινή: Η σοδειά σιταριού αναθεωρήθηκε χαμηλότερα

Λόγω των εκτεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών, η πρόβλεψη παραγωγής σιταριού στην Αργεντινή για την περίοδο εμπορίας 2023-24 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στην πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωργικών Πληροφοριών από την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η FAS μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή σιταριού της Αργεντινής κατά 2 εκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη πρόβλεψη σε 14,5 εκατομμύρια τόνους. 

Εάν υλοποιηθεί, το σύνολο θα εξακολουθεί να είναι κατά 2 εκατομμύρια τόνους υψηλότερο από τη συγκομιδή της χώρας το 2022-23 που πλήττεται από την ξηρασία. 

Η Αργεντινή, συνήθως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού στη Νότια Αμερική, βρίσκεται στη μέση μιας τριετούς περιόδου ξηρασίας.

"Οι αναλυτές και οι παραγωγοί εξακολουθούν να αξιολογούν τον αρνητικό αντίκτυπο των παγετώνων στις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή ακόμη περισσότερο", δήλωσε η FAS.

Η μέση απόδοση εκτιμάται σε 2,6 τόνους ανά εκτάριο, 13% χαμηλότερη από τη μέση απόδοση της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση.

Οι εξαγωγές σιταριού προσαρμόστηκαν επίσης προς τα κάτω από την FAS σε 10 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αλεύρου. 

Αν και 1,5 εκατομμύριο τόνους χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, οι προβλεπόμενες αποστολές θα εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από το 2022-23, όταν εξήχθησαν μόνο 3,9 εκατομμύρια τόνοι. 

Η Αργεντινή εξήγαγε 16 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2021-22.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις