Πετρέλαιο: Τροχοπέδη για την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα

«Βραχνά» αποτελεί η τιμή του πετρελαίου για τους αγρότες οι οποίοι προετοιμάζονται να προχωρήσουν στις χειμερινές σπορές στα χωράφια τους.

Η «λειψή» πίστωση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης σε συνδυασμό με το κόστος του πετρελαίου έχει δημιουργηθεί ασφυκτική πίεση στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας.

«Εκεί που έχει φτάσει το πετρέλαιο σήμερα είναι καταστροφή. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος με την τιμή ανά λίτρο πετρελαίου να είναι στο 1,70-1,80 ευρώ» είπαν στο Agrocapital παραγωγοί από τη Λάρισα

Εκτός από τις σπορές όπως τόνισαν, με αυτές τις τιμές στην αντλία δεν μπορούν ούτε να αλωνίσουν, γιατί είναι πολλά τα έξοδα και οι «κομπινιέριδες» αναγκάζονται να ανεβάζουν την τιμή αλωνισμού ανά στρέμμα. Κάτι που σε συνδυασμό με το κόστος σποράς, αλωνισμού αλλά και τη χαμηλή τιμή που αγοράζουν οι έμποροι, σε πολλές περιπτώσεις δεν αφήνουν καθόλου κέρδος στον παραγωγό.

«Το κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις και το πετρέλαιο μας αναγκάζουν να ζητήσουμε δανεικά, αλλά όχι από τράπεζες αλλά από τον φίλους και συγγενείς», τόνισαν. 

Αναφορικά με τα όσα γράφονται περί επιστροφής το Νοέμβριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο που προορίζεται για αγροτική χρήση οι παραγωγοί υπογραμμίζουν ότι «δεν βοηθά  την κατάσταση ούτε λύνει το πρόβλημα». 

Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν, είναι «να γίνει αυτό που γίνεται σε όλες τις χώρες. Να υπάρχει το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο οι παραγωγοί εκεί το αγοράζουν στα 80-90 λεπτά το λίτρο». 

«Όλα από εκεί ξεκινάνε. Όταν το κόστος παραγωγής στον αγρότη είναι μεγάλο, τότε είναι λογικό οι καταναλωτές να πληρώσουν ακριβά τα τρόφιμα. Κάτι θα πρέπει να γίνει», σημείωσαν.

Πάντως, όπως είπαν στο Agrocapital το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος.

Κάτι για το οποίο «δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα τα πράγματα, αν δεν μπορούν να πληρώσουν σωστά τις επιδοτήσεις στον αγροτικό κόσμο, τότε πως θα μπορέσουν να σχεδιάσουν την πολιτική για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις