Θα μπορούσε η σόγια να κάνει «ράλι» ενώ ταυτόχρονα το καλαμπόκι πέφτει;

Το καλαμπόκι ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 15 σεντς και απέχει σχεδόν 30 σεντς από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Η πίεση της συγκομιδής μπορεί τελικά να πλήττει την αγορά καλαμποκιού. 

Οι εμπορικές θέσεις πώλησης στην αγορά, τις οποίες το εμπόριο συνήθως θεωρεί ως πωλήσεις αγροτών, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο του εύρους των τελευταίων 10 ετών. 

Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους παραγωγούς που δεν έχουν πουλήσει, διότι σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν μείνει πολύ πίσω στις πωλήσεις και οποιοδήποτε ράλι στα προθεσμιακά συμβόλαια μπορεί να συναντήσει αυξημένη πίεση στις πωλήσεις. 

Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι το χαμηλό για την περίοδο εμπορίας δεν έχει ακόμη σημειωθεί.

Μια ιστορική ματιά στα χαμηλά του καλαμποκιού τον Δεκέμβριο

Σε οκτώ από τα τελευταία 16 έτη, το καλαμπόκι του Δεκεμβρίου σημείωσε χαμηλό για το ημερολογιακό έτος μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Τα μισά από αυτά τα χαμηλά σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο και τα άλλα μισά τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα:

Μέχρι στιγμής, το χαμηλό του έτους ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου, σχεδόν στα 4,68 δολάρια. Η ανησυχία για το μέλλον είναι ότι το καλαμπόκι του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να βρει το χαμηλό του έτους τον Νοέμβριο. 

Ακόμη και αν δεν βρεθεί χαμηλό τον Νοέμβριο, η ιστορία δείχνει ότι σε δύο από τα έτη που το χαμηλό του Σεπτεμβρίου διατηρήθηκε για το έτος, η αξία του καλαμποκιού στα τέλη Νοεμβρίου ήταν εντός 20 σεντς από το χαμηλό αυτό. 

Τα άλλα δύο έτη είχαν καλά ράλι, αλλά τα χαμηλά εκείνα τα έτη ήταν στην περιοχή των χαμηλότερων 3 δολαρίων πριν αρχίσουν τα ράλι.

Τα τελευταία 33 χρόνια, το χαμηλό του καλαμποκιού για το έτος σημειώθηκε συχνότερα το Νοέμβριο, στο 33% των περιπτώσεων.

Δυναμικό τιμών σόγιας

Τα φασόλια σόγιας παρέμειναν σε ένα εύρος τιμών αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας μόνο 5 σεντς χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά 10 σεντς υψηλότερα από δύο εβδομάδες πριν. Με τη συγκομιδή να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα σόγια να είναι αποθηκευμένα, θα μπορούσε να περάσει λίγος καιρός μέχρι οι αγρότες να είναι πρόθυμοι να πουλήσουν.

Λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τα φασόλια:

* Οι εκτιμήσεις για τις αμερικανικές εξαγωγές προβλέπεται να είναι κοντά στα επίπεδα του εμπορικού πολέμου.

* Οι τρέχουσες προβλέψεις μεταφοράς είναι οι πιο σφιχτές των τελευταίων επτά ετών.

* Το αλεύρι σόγιας σημείωσε ράλι σχεδόν 20% τον τελευταίο μήνα, επειδή η Αργεντινή αναμένεται να έχει χαμηλή προσφορά μέχρι τον Μάρτιο.

* Οι μεταποιητές των ΗΠΑ θα λειτουργούν πιθανότατα σε πλήρη δυναμικότητα και θα χρειαστούν πολλά σόγια για να αναπληρώσουν τις ελλείψεις της Αργεντινής.

* Η Κίνα μπορεί επίσης να χρειαστεί να αγοράσει πρόσθετα φασόλια για να τα συνθλίψει για να αντισταθμίσει και την έλλειψη παραγωγής αλεύρου της Αργεντινής.

* Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ελαφρά άνοδο του ποταμού Μισισιπή, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς και θα καταστήσει τις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κύριος λόγος για να είναι κανείς αρνητικός για τη σόγια, είναι ότι τα παγκόσμια αποθέματα είναι άφθονα. Η Βραζιλία είχε μια συγκομιδή τεράστιου μεγέθους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη ανάγκη για αμερικανικές εξαγωγές μακροπρόθεσμα.

Αναλύοντας την αναλογία σόγιας-καλαμποκιού

Οι αγορές καλαμποκιού και σόγιας ενδέχεται να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία μετά τη συγκομιδή. Η μεταφορά του καλαμποκιού φαίνεται επαχθής και οι αγρότες έχουν εξαιρετικά χαμηλές πωλήσεις σε σύγκριση με άλλες περιόδους εμπορίας. 

Φαίνεται ότι οι αγρότες έχουν πουλήσει σχεδόν μια μέση ποσότητα σόγιας για αυτή την εποχή του έτους, παρά το γεγονός ότι η μεταφορά τους είναι πολύ πιο σφιχτή. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη διαπραγμάτευση της σχέσης τιμής σόγιας προς καλαμπόκι σε ασυνήθιστα επίπεδα.

Η αναλογία τιμής σόγιας προς καλαμπόκι υπολογίζεται διαιρώντας τη μελλοντική αξία της σόγιας με τη μελλοντική αξία του καλαμποκιού. Τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξαν μόνο τέσσερις περίοδοι εμπορίας κατά τις οποίες η τιμή των φασολιών ήταν 3,2 φορές ή περισσότερο από την αξία του καλαμποκιού. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα:

Οι χρονιές που ο λόγος ξεπέρασε το 3,2 ήταν χρονιές που η προσφορά σόγιας ήταν περιορισμένη ή τα αποθέματα καλαμποκιού εξαιρετικά επιβαρυμένα. 

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τη μεταφορά δείχνουν την πιθανότητα τόσο επιβαρυμένων αποθεμάτων καλαμποκιού όσο και δυνητικά περιορισμένων αποθεμάτων φασολιών στις ΗΠΑ.

Εάν ο λόγος 3,2 συμβεί ξανά, το καλαμπόκι θα μπορούσε να παραμείνει στα 4,80 δολάρια, ενώ η σόγια θα διαπραγματεύεται πάνω από τα 15 δολάρια. Ακόμα και αν το καλαμπόκι πέσει στα 4,40 δολάρια τον επόμενο μήνα, σε αναλογία 3,2 δολάρια 14 δολάρια σόγια είναι ακόμα δυνατή. 

Εάν η αναλογία επεκταθεί στο 3,4, όπως συνέβη σε άλλα έτη, τα 15 δολάρια είναι ακόμη θεωρητικά δυνατά, εάν το καλαμπόκι συνεχίσει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις