Καλαμπόκι: Προοπτικές για την τιμή του το 2024 και η επίδραση στην αιθανόλη

Το αμερικανικό καλαμπόκι ήταν ο κύριος λόγος των αδύναμων φετινών εξαγωγών, αλλά αυτά είναι καλά νέα για τον τομέα της αιθανόλης.

"Μόλις στο πρόσφατο τρίτο τρίμηνο, είδαμε μια υγιή καλοκαιρινή ζήτηση και μια ευνοϊκή αναλογία της τιμής της αιθανόλης προς το καλαμπόκι και το φυσικό αέριο", λέει ο Kenneth Scott Zuckerberg, επικεφαλής οικονομολόγος της CoBank για τον εφοδιασμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τα βιοκαύσιμα. "Αυτό οδήγησε σε πολύ ισχυρά κέρδη".

Ο Zuckerberg προσθέτει ότι η κερδοφορία της αιθανόλης αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους: από 0,07 δολάρια/γαλόνι τον Ιανουάριο μέχρι 0,79 δολάρια/γαλόνι τον Σεπτέμβριο.

Κοιτάζοντας προς το 2024, διάφοροι παράγοντες οδηγούν τους οικονομολόγους να πιστεύουν ότι η τιμή του καλαμποκιού θα διατηρήσει σταθερά τα κέρδη της αιθανόλης στο εγγύς μέλλον.

Η τιμή του καλαμποκιού είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας μεταβολής

Ο Zuckerberg αναφέρει ότι η μέση τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι του 2024 στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 5,17 δολάρια/bu, αλλά το USDA προβλέπει 4,95 δολάρια/bu.

"Αυτά τα 4,95 δολάρια είναι αρκετά χαμηλότερα - περίπου 5% κάτω από αυτό που μας λέει η προθεσμιακή αγορά", λέει. "Έτσι, αυτό μας παρέχει ένα μήνυμα ότι τα κέρδη από την αιθανόλη μπορεί να είναι λίγο καλύτερα".

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις προβλέπει ακόμη χαμηλότερη μέση τιμή.

"Η πιθανότητα, τουλάχιστον με βάση την εργασία του U of I, είναι ότι το αμερικάνικο καλαμπόκι θα μπορούσε να έχει χαμηλότερη τιμή, συγκεκριμένα προς τα 4,61 δολάρια ανά bushel και όχι προς τα 4,95 δολάρια που προβλέπει το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA)", λέει ο Zuckerberg. 

Ένας άλλος παράγοντας που κάνει τους οικονομολόγους να προβλέπουν χαμηλότερες τιμές καλαμποκιού είναι η σύγκριση των αποθεμάτων προς χρήση και της μέσης τιμής του καλαμποκιού. 

Ο Andrick Payen, αναλυτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στη Rabobank, μοιράζεται ότι αν και οι εκτιμήσεις για τις αποδόσεις από το USDA έχουν μειωθεί, η παραγωγή εξακολουθεί να είναι υψηλή και τα αποθέματα καλαμποκιού δείχνουν να αυξάνονται.

"Έχουμε μια τεράστια έκταση καλαμποκιού που έχει βοηθήσει την αμερικανική παραγωγή", λέει ο Payen. "Είναι πιθανό να δούμε τα αποθέματα να αναπληρώνονται και αυτό είναι που κρατά τις τιμές του καλαμποκιού χαμηλότερα".

Την τελευταία φορά που τα αποθέματα καλαμποκιού ήταν σε αυτό το επίπεδο - μεταξύ 2016 και 2020 - η τιμή του καλαμποκιού ήταν κάτω από 4,00 δολάρια.

Ο Ζούκερμπεργκ δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρος εάν το επίπεδο των 4,61 δολαρίων θα «χτυπηθεί» το 2024, αλλά οι μετοχές είναι μια καλή ένδειξη της κατεύθυνσης που κατευθύνονται οι τιμές.

Μια ματιά στο τι πρόκειται να ακολουθήσει

Παρά την τυπική εποχιακή επιβράδυνση της χρήσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Zuckerberg λέει ότι το περιβάλλον για την αιθανόλη φαίνεται ευνοϊκό για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. 

Ο κίνδυνος για το επόμενο έτος, ωστόσο, έγκειται στην πιθανότητα υπερπαραγωγής.

"Είναι μια περίεργη βιομηχανία και όταν έχεις περιθώρια ρεκόρ, μερικές φορές οι απείθαρχοι παίκτες ξεπερνούν τα όρια", λέει ο Zuckerberg. "Η υπερπαραγωγή από ορισμένους παίκτες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα υπερβολικά περιθώρια κέρδους θα είχε ως αποτέλεσμα την υπερπροσφορά και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους".

Στις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές, η αυξημένη υιοθέτηση και χρήση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων επιβαρύνει τη βιομηχανία αιθανόλης. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιθανές αντισταθμίσεις αυτής της απώλειας για τους παραγωγούς.

"Τα υψηλότερα μείγματα αιθανόλης θα μετριάσουν ένα μέρος αυτής της καταστροφής της ζήτησης", λέει ο Zuckerberg. "Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για μια συναρπαστική απόδοση encore για την αιθανόλη με τη μορφή βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις