Πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στην αποζημίωση

Οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ιουλίου.

Σε ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών καταγγέλλουν ότι "παρότι συμπληρώνονται 2 μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων".

Οι αγρότες ζητούν άμεση αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς, καθώς και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες ζητούν τα εξής:

Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο.

Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€ και τα 2000€ από την αρωγή.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις.

Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής.

Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.

Οι αγρότες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.

Στην ανακοίνωσή τους, οι αγρότες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την στήριξη των πληγέντων, παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει.

Οι αγρότες ζητούν άμεση αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς, καθώς και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Η διαμαρτυρία των αγροτών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.

Καταλήγοντας

Η διαμαρτυρία των αγροτών της Θεσσαλίας είναι ένα σημαντικό γεγονός που δείχνει την αγανάκτηση των πληγέντων για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις