Επιτραπέζιο Σταφύλι: Μείωση 10,9% στις εξαγωγές έναντι του 2022

Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών με 39.186 τον., μειωμένες κατά -10,9% έναντι του 2022


Μειωμένες κατά 10,9% ήταν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών φτάνοντας τους 39.186 τόνους, όπως γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. 

Σημειώνει ότι οι ιταλικές προμήθειες σταφυλιών κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις ποικιλίες Italia και Crimson Seedless να είναι οι πιο δημοφιλείς. Οι ποικιλίες Sultana και η Crimson Seedless διατέθηκαν από την Τουρκία. Μερικές αποστολές από τη Γαλλία και την Ελλάδα μαζί έπαιξαν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Η προσφορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία είχε επίσης μικρή επίδραση στις πωλήσεις.

Τονίζει ότι παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπεζίων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών που απήλαυσαν και απολαμβάνουν εξαιρετικές τιμές σε αντίθεση και στην εφετεινή περίοδο, με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και λόγω επιπτώσεων στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές , της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα ελαχιστοποιήθηκε η ροή των εξαγωγών μήλων.

Ενδεικτικά από 1/9-3/11/23 εξήχθησαν συνολικά από την χώρα 14.904 τόνοι έναντι 25.329 τόνοι πέρσι, εκ των οποίων από Λάρισα 5.390 τόνοι και από Μαγνησία 47 τόνοι έναντι 6.915 τόνων και 227 τόνοι αντίστοιχα πέρσι.

Εντύπωση προκαλούν οι εισαγωγές μήλων 4.385 τόνων έναντι 1.289 τ. πέρσι 

Η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα

Μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν και από 1/9-3/11 ανήλθαν σε 9.604 τόνους έναντι 4.177 τόνων το 2022, εκ των οποίων από Τουρκία 6.406 τόνοι έναντι 2.922 τόνοι πέρσι, με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι 8/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι. 

Επειδή η παραγωγή στις χώρες της Νότιας Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας μπήκε στις αγορές με καθυστέρηση λόγω οψίμισης  οι τιμές της ντομάτας και της πιπεριάς ήταν καλές τις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα βλέπουμε ότι η προσφορά αυξάνεται κάπως, κάτι που θα ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι τιμές θα μειωθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα.

Ακτινίδια - Εσπεριδοειδή

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς, Bαλκάνιους και Ισπανούς «εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων αλλά και ανώριμων εσπεριδοειδών (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό  35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση-χυμοποίηση», διαταράσσοντας την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. Καταγράφεται εξαγωγή πορτοκαλιών με 3.241 τόνους -14,3% και μανταρινιών με 752 τόνους -46,4% έναντι 2022/23 και στην εγχώρια αγορά εκτός αυτών που δεν αναγγέλθηκαν στο ΜΕΝΟ. 

Καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ήπιες, αυτά τα φρούτα δεν θα τοποθετηθούν σωστά, αποσταθεροποιώντας την έναρξη της εκστρατείας. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών διεγείρεται από το κρύο, με τις φθινοπωρινές θερμοκρασίες (κρύο) να βελτιώνουν σταδιακά το χρώμα τους και να ωθούν τις πωλήσεις.

Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 3/11/2023 ανέρχονται σε 31.514 τόνους +47,7% έναντι 21.337 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022 με τις  ποσότητες προς Ινδία να ανέρχονται σε 1056 τ. έναντι 833 τ. ,προς Καναδά 1042 τ. έναντι 631 τ., ΗΠΑ 1.885 τ. έναντι 1053 τ., Ισπανία 5.819 τ. έναντι 4.455 τ. και Ιταλία  10.031 έναντι 5.035 τ. συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς), πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. υπήρξε σύμβαση αγοραπωλησίας μεταξύ Έλληνα εμπόρου και αλλοδαπού βιομήχανου και επιβεβαιώθηκε ότι μεταποιήθηκαν) και δεν  διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες μας Ινδός εισαγωγέας δήλωσε «η αναστολή του ακτινιδίου του Ιράν έχει αρθεί, βλέπουμε τώρα καλούς όγκους να εισάγονται από το Ιράν.Αναμένουμε να σταθεροποιηθεί η αγορά και οι προμηθευτές να έχουν τα απαιτούμενα μεγέθη, θα συνεχίζαμε τις εισαγωγές από την Ελλάδα, ωστόσο οι όγκοι θα ήταν αρκετά ελάχιστοι σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.»

Χαιρετίζουμε την έκδοση οδηγιών από το ΥΠΑΑΤ, την προηγούμενη εβδομάδα, για εκτάκτους ελέγχους και στην εγχώρια χονδρική και λιανική αγορά ακτινιδίων ως και ατυποποίητων εσπεριδοειδών που δεν πληρούν τα κριτήρια χυμών ,σακχάρων και χρωματισμού

Σημειώνουμε ότι οι αποστολές-εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το διάστημα μέσα Αυγούστου – μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ανήλθαν στο ύψος των 150 χιλ. τόνων της τάξεως των 25.000 φορτίων και στην εγχώρια αγορά διακινήθηκαν άλλες 200-250 χιλ. τόνοι εγχώριας παραγωγής και εισαχθέντων

Βάσει των αναφερομένων φορτίων – ποσοτήτων διακινουμένων φρούτων και λαχανικών ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση  της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η  διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις