Τιμές λιπασμάτων: Πτώση από τα ιστορικά υψηλά του 2022

Οι τιμές των λιπασμάτων το 2023 έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2022, όταν είχαν σημειώσει εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η πτώση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση της ζήτησης από τις αγροτικές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, η αύξηση της προσφοράς από τις χώρες παραγωγούς και η μείωση του κόστους των πρώτων υλών.

Πτώση των τιμών

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Λιπασμάτων (IFA), οι τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 60% μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2022 και του Σεπτεμβρίου 2023. Η τιμή των εξορυσσόμενων λιπασμάτων μειώθηκε επίσης κατά 30% και 40% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

Η ζήτηση από τις αγροτικές επιχειρήσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των λιπασμάτων. Η μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που παρατηρείται σήμερα, οδηγεί σε πτώση των τιμών.

Η προσφορά από τις χώρες παραγωγούς είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Η αύξηση της προσφοράς οδηγεί σε μείωση των τιμών. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παραγωγοί λιπασμάτων, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε μείωση της προσφοράς από αυτές τις χώρες.

Το κόστος των πρώτων υλών είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Η μείωση του κόστους των πρώτων υλών οδηγεί σε μείωση των τιμών. Το κόστος του φυσικού αερίου, που είναι μια σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων, μειώθηκε σημαντικά από τον Οκτώβριο του 2022.

Προοπτικές για το 2024

Οι τιμές των λιπασμάτων αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα το 2024, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της αύξησης της προσφοράς. Ωστόσο, το κόστος των λιπασμάτων αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την εκτίναξη των τιμών το 2022.

 

Η μείωση των τιμών των λιπασμάτων είναι μια θετική εξέλιξη για τους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής. Ωστόσο, το κόστος των λιπασμάτων παραμένει υψηλότερο από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την εκτίναξη των τιμών το 2022. Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων, η οποία είναι ήδη υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλων προκλήσεων.

Η βιομηχανία λιπασμάτων στην ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων, όπως οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η βιομηχανία έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αλλά παραμένει να δούμε αν θα είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την ασφάλεια του εφοδιασμού με τρόφιμα στην ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις