Ζάχαρη: Αυξημένη η παραγωγή και η τιμή παγκοσμίως

Η παγκόσμια παραγωγή λευκής ζάχαρης αναμένεται να φτάσει τους 189 εκατομμύρια τόνους το 2023/24, αύξηση η οποία ανέρχεται σε 6% σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο.

Η κατανάλωση θα ανέλθει πάνω από 180 εκατομμύρια τόνους. Η αύξηση της παραγωγής θα επικεντρωθεί στην Βραζιλία, την Ινδία και σε άλλες χώρες παραγωγής. Στη Βραζιλία, οι αγρότες επέλεξαν την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου αντί των δημητριακών, καθώς η τιμή της ζάχαρης έχει «εκτοξευθεί», με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σε ό, τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή για το 2023/ των 15,6 εκατομμυρίων τόνων θα αυξηθεί περισσότερο από 6,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος λόγω της αύξησης κατά 3,7% στην έκταση των τεύτλων, η οποία καλύπτει 1,4 εκατομμύρια εκτάρια. Η μείωση της καλλιέργειας στη Γαλλία, τον κορυφαίο κοινοτικό παραγωγό, θα αντισταθμιστεί κυρίως από την Πολωνία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η απαγορευμένη χρήση νεονικοτινοειδών από τους Γάλλους αγρότες, η μεγαλύτερη κερδοφορία στην καλλιέργεια πατάτας στο Βέλγιο, η ευκαιρία της Πολωνίας να εισάγει καλαμπόκι και σιτάρι από την Ουκρανία και οι καλύτερες προοπτικές τιμών στην Ισπανία και την Ουγγαρία, ήταν οι λόγοι για την επιλογή των τεύτλων καλλιέργειας από τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατανάλωση θα παραμείνει σταθερή στους 15 εκατομμύρια τόνους, οι εισαγωγές θα φτάσουν τους 2,7 εκατομμύρια τόνους έναντι των 3,3, εκατομμυρίων τόνων στην φετινή χρονιά και οι εξαγωγές θα φτάσουν τους 3,4 εκατομμύρια τόνους, αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από την προηγούμενη χρονιά. 

Τα αποθέματα των 1,4 εκατομμυρίων τόνων θα παραμείνουν χαμηλά λόγω της μείωσης των εισαγωγών και της αύξησης της παραγωγής.

Οι κοινοτικές τιμές ζάχαρης παρουσίασαν μεγάλη μεταβλητότητα την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 750 ευρώ/τόνο το 2012. Το 2017 η τιμή της ζάχαρης κατέγραψε σημαντική πτώση μέχρι το 2021 όταν και «έπιασε» τα 821 ευρώ/τόνο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις