Ρουμανία: Σχέδιο αναδάσωσης και βοσκοτόπων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι βοσκότοποι συμπεριλήφθηκαν στην κατηγορία των γεωργικών εκτάσεων που είναι επιλέξιμες για αναδάσωση με τη χρήση κονδυλίων από το σχέδιο ανάκαμψης, σύμφωνα με έκτακτο διάταγμα που εξέδωσε η ρουμανική κυβέρνηση την Πέμπτη, το οποίο «διορθώνει» την προηγούμενη αφαίρεση από το κοινοβούλιο των βοσκοτόπων ως επιλέξιμη κατηγορία.

Σύμφωνα με το Euractiv.gr, με προηγούμενη απόφασή του το Ρουμανικό κοινοβούλιο είχε αφαιρέσει τα βοσκοτόπια από τον κατάλογο των επιλέξιμων κατηγοριών για αναδάσωση στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης (PNRR).

«Διορθώσαμε αυτή την αδικία. Περίπου 2.300 εκτάρια βοσκοτόπων, τα οποία ανέμεναν αυτή τη νομοθετική τροποποίηση, θα είναι τώρα επιλέξιμα για αναδάσωση μόλις το έκτακτο διάταγμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Mircea Fechet.

Ο Fechet υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της μετατροπής καλλιεργήσιμων εκτάσεων, υποβαθμισμένων περιοχών και άλλων τύπων γης σε δάση.

Τόσο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα όσο και οι διοικητικές-εδαφικές μονάδες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και να αξιοποιήσουν τα κονδύλια που διατίθενται στο PNRR.

«Παρέχουμε χρηματοδότηση έως 7.600 ευρώ ανά εκτάριο για την πραγματική φύτευση, 1.700 ευρώ ανά εκτάριο για το τεχνικό έργο και καλύπτουμε τα πρώτα έξι χρόνια συντήρησης αυτών των καλλιεργειών, με μέγιστο ποσό 15.000 ευρώ», εξήγησε ο Fechet.

Ο Fechet δήλωσε επίσης ότι οι αρχές θα καταβάλλουν «την πριμοδότηση για τα πράσινα πιστοποιητικά», η οποία ανέρχεται σε 456 ευρώ για κάθε εκτάριο νεοσύστατου δάσους, για 20 χρόνια.

Η Ρουμανία διαθέτει περίπου επτά εκατομμύρια εκτάρια δασών, τα οποία καλύπτουν το 29% της επιφάνειας της χώρας, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ξεπερνά το 40%.

Το ζήτημα της παράνομης υλοτομίας στη Ρουμανία έχει κερδίσει την προσοχή σε επίπεδο ΕΕ.

Νωρίτερα φέτος, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) επισκέφθηκε διάφορες περιοχές της Ρουμανίας που πλήττονται από την παράνομη αποψίλωση των δασών, ύστερα από την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω παράνομης υλοτομίας στη Ρουμανία και την μη ικανοποιητική απάντηση του Βουκουρεστίου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις