Γαλλία: Εγκρίθηκε το σχέδιο βοήθειας για εκρίζωση αμπελώνων στο Μπορντό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το γαλλικό σχέδιο ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των οινοβιομηχανιών για την οριστική εκρίζωση αμπέλων στο Μπορντό για υγειονομικούς σκοπούς. 

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, η ενίσχυση θα χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του διαμερίσματος Gironde (με πρωτεύουσα το Μπορντό), οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αμπελοοινικό τομέα. Το πρόγραμμα θα ισχύει έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025. 

Στόχος αυτού του καθεστώτος είναι η αποζημίωση των ιδιοκτητών αμπελώνων κοντά την ηλικία συνταξιοδότησης ή σε διαδικασία επαγγελματικής μετατροπής, οι οποίοι οικειοθελώς και οριστικά θα εξαλείψουν την παραγωγική ικανότητα των οικοπέδων τους μέσω εκρίζωση. 

Αυτή η βοήθεια στοχεύει στη μείωση της πυκνότητας των αμπελώνων της Gironde, για την καλύτερη καταπολέμηση της εξάπλωσης της χρυσαφένιας γεύσης, μιας ασθένειας που επηρεάζει σοβαρά τις αποδόσεις.

Το γαλλικό Δημόσιο θα αποζημιώσει τους παραγωγούς με έως και 6.000 ευρώ ανά στρέμμα αμπελώνα σε παραγωγή, με αντάλλαγμα την οριστική εξάλειψη της παραγωγικής ικανότητας των πληγέντων αγροτεμαχίων.

Η επιτροπή ενέκρινε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για τη προστασία των αμπελουργών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται έναντι του κινδύνου για την υγεία των αμπελώνων τους. 

Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε ότι το καθεστώς είναι αναλογικό καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των Κρατών-Μελών. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το γαλλικό σχέδιο, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις