Ο βαμβακόσπορος αποτελεί επιλογή για τη διατροφή των βοοειδών

Οι ολόκληροι βαμβακόσποροι τρέφονται στα βοοειδή εδώ και πολύ καιρό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον για αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό υποπροϊόν της βαμβακοβιομηχανίας. 

Η Cotton Incorporated διαθέτει τώρα ένα συμβουλευτικό συμβούλιο βοοειδών για να βοηθήσει τους παραγωγούς βοοειδών να κατανοήσουν τα οφέλη της σίτισης ολόκληρου του βαμβακόσπορου.

Η Alisa Ogden, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου για το βόειο κρέας, καλλιεργεί και εκτρέφει στο νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό κοντά στο Loving.

"Η οικογένειά μας εκτρέφει εδώ 133 χρόνια και καλλιεργεί εδώ 107 χρόνια", λέει η Ogden. "Ασχολούμαι ενεργά με τη γεωργία εδώ και 42 χρόνια. Έχουμε μια επιχείρηση με αγελάδες και βοοειδή και επίσης καλλιεργούμε βαμβάκι και μηδική. Η οικογένειά μας χρησιμοποιεί ολόκληρους σπόρους βαμβακιού εδώ και δεκαετίες για τη διατροφή των μοσχαριών μετά τον απογαλακτισμό και των νεαρών ζώων.

"Ολόκληρος ο βαμβακόσπορος χορηγείται εδώ και χρόνια στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, επειδή αυξάνει την παραγωγή βουτυρολίπους και έχει άλλα οφέλη, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί βοοειδών σήμερα δεν γνωρίζουν πολλά γι' αυτόν", λέει.

Ολόκληρος ο βαμβακόσπορος μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό συμπλήρωμα σε ξηρούς βοσκότοπους - για αγελάδες που θηλάζουν και τα μοσχάρια τους. Μπορεί να ταΐζεται σε κουλούρες ή στο έδαφος. Σε χλοοτάπητα ή παγωμένο έδαφος μπορεί απλά να απλωθεί σε μια μακριά γραμμή για να τον φάνε τα βοοειδή.  Σε λασπώδεις ή ξηρές, σκονισμένες συνθήκες, ωστόσο, είναι καλύτερο να ταΐζεται σε κουλούρες.

"Είμαστε πολύ ξηροί εδώ- το έδαφός μας είναι σκονισμένο, χωρίς εδαφοκάλυψη, και δεν παγώνει το χειμώνα. Για να αποφύγουμε τις σπατάλες πρέπει να το ταΐζουμε σε κουλούρες - είτε σε μικτό σιτηρέσιο είτε σε ελεύθερη επιλογή. Οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν σε σιτηρέσιο και όχι σε ελεύθερη επιλογή", λέει.

Καμία αρνητική επίδραση

Ορισμένοι αποφεύγουν τον βαμβακόσπορο όταν ταΐζουν ταύρους, αλλά πρόσφατες μελέτες δεν έχουν δείξει δυσμενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα των ταύρων. 

Ο Lawton Stewart στη Τζόρτζια διεξάγει έρευνα σχετικά με τη βέλτιστη ποσότητα βαμβακόσπορου που μπορεί να χορηγηθεί σε βοοειδή αναπαραγωγής (αγελάδες και ταύρους) χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. 

"Ο γενικός κανόνας είναι να χορηγείται περίπου 0,5% του σωματικού βάρους. Θεωρούμε ότι το 0,5% είναι εύκολο να υπολογιστεί κατά τη διαμόρφωση των σιτηρεσίων- αν έχετε ένα ζώο 1000 κιλών θα μπορούσατε να ταΐσετε 5 κιλά βαμβακόσπορου την ημέρα. 

Ο κανόνας στο ράντσο μας, ωστόσο, ήταν να ταΐζουμε περίπου 2,5 κιλά ανά ζώο την ημέρα". λέει ο Ogden. Στη μελέτη στη Γεωργία, σε ταύρους, η ερευνητική δοκιμή δεν επεκτάθηκε πέραν των 60 ημερών, αλλά για αυτό το χρονικό διάστημα ο βαμβακόσπορος δεν είχε αρνητική επίδραση στη γονιμότητα των ταύρων. 

"Υπάρχουν πολλά γαλακτοκομεία εδώ στο Νέο Μεξικό και μερικά στο Τέξας. Έχουμε εύκολη πρόσβαση σε βαμβακόσπορο. Η πλησιέστερη πηγή για τη φάρμα μας είναι ένα εκκοκκιστήριο 45 μίλια μακριά. 

Αλλά για να το αγοράσεις πρέπει να βάλεις το όνομά σου στο καπέλο γιατί συχνά το βάζουν σε προσφορά. Αν καλλιεργείτε βαμβάκι, ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας ζωοτροφές, αν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να τις αποθηκεύσετε και να τις χρησιμοποιήσετε στις μερίδες σας. Είναι εξαιρετική τροφή για το υπόβαθρο των μοσχαριών", λέει ο Ogden.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι στην περιοχή της που να έχουν ως υπόβαθρο τα μοσχάρια τους. 

Ορισμένα μοσχάρια απογαλακτίζονται και προετοιμάζονται για μικρό χρονικό διάστημα προτού πωληθούν, αλλά πολλά πωλούνται αμέσως από την αγελάδα ή πηγαίνουν σε εγκατάσταση προετοιμασίας. 

"Οι κτηνοτρόφοι εδώ χρησιμοποιούν κυρίως κέικ βαμβακόσπορου για τις αγελάδες τους", λέει. "Εμείς χρησιμοποιούμε ολόκληρο βαμβακόσπορο σε ένα συνολικό μικτό σιτηρέσιο για τα νεαρά, αναπτυσσόμενα ζώα που έχουμε απογαλακτίσει. Για τις αγελάδες, ωστόσο, είναι πιο εύκολο για εμάς να το χρησιμοποιούμε σε μορφή κέικ. Τους αρέσει πολύ το κέικ, αλλά πρέπει να εκπαιδεύσεις τα βοοειδή να το τρώνε. Τα βοοειδή που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε κέικ δεν θα το φάνε". 

Αν τα μοσχάρια δεν μεγαλώνουν τρώγοντας το με τις μητέρες τους - μιμούμενα τη μαμά - δεν θέλουν να το δοκιμάσουν.

Εύκολη προμήθεια

Στις περιοχές όπου καλλιεργείται βαμβάκι, ο ολόκληρος βαμβακόσπορος είναι εύκολο να προμηθευτεί. 

Ακόμα και σε περιοχές μακριά από τα εκκοκκιστήρια βαμβακιού, ωστόσο, εάν υπάρχουν πολλά γαλακτοκομεία, υπάρχει συχνά πρόσβαση σε βαμβακόσπορο, επειδή πολλά γαλακτοκομεία τον χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος και την περιεκτικότητα σε βουτυρόλαδο. 

Πολλά γαλακτοκομεία τον φέρνουν με το ημιφορτίο. Μπορεί να έχετε ένα κοντινό γαλακτοκομείο που μπορεί να σας πουλήσει μερικούς τόνους για τα βοοειδή σας.

Τα οφέλη του ολόκληρου βαμβακόσπορου είναι πολλά, παρέχοντας ενέργεια μέσω του ελαίου (λίπος), φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.  

"Οι αγελάδες έχουν καλύτερη παραγωγή γάλακτος, τα μοσχάρια τους είναι πιο υγιή κ.λπ.  Για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, ο βαμβακόσπορος είναι περίπου το καλύτερο συμπλήρωμα", λέει η Alisa.

Οι παλιοί συνήθιζαν να περιγράφουν τον ολόκληρο βαμβακόσπορο ως ζωοτροφή τριπλού 20, που σημαίνει ότι είχε περίπου 20% λίπος, 20% πρωτεΐνες και 20% φυτικές ίνες, και όλα αυτά τα συστατικά είναι σημαντικά για μια βοοειδή αγελάδα ή ένα ζώο ζωοτροφών. 

Ο βαμβακόσπορος είναι μοναδικός σε σύγκριση με άλλα συστατικά ζωοτροφών, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα τρία χαρακτηριστικά- καμία άλλη ζωοτροφή δεν έχει το ίδιο διατροφικό προφίλ.

Κατά τη διατροφή ενός συνολικού μικτού σιτηρεσίου σε μια κτηνοτροφική μονάδα, ο ολόκληρος βαμβακόσπορος μπορεί συνήθως να συμπεριληφθεί σε ποσοστό περίπου 15%-20% του εν λόγω μείγματος. 

Μπορεί να αντικαταστήσει την πρωτεΐνη, το λίπος και τις φυτικές ίνες από άλλα συστατικά σε ένα σιτηρέσιο, χωρίς να βλάπτει την απόδοση και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνει την απόδοση σε σύγκριση με τα άλλα συστατικά που αντικαθιστά. Είναι ασφαλέστερο για τη διατροφή από τα αμυλούχα συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε οξέωση ή αναβρασμό. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τυπικά συστατικά ενός σιτηρεσίου μπορεί επίσης να γίνουν πολύ ακριβά ή πιο δυσεύρετα, και ο ολόκληρος βαμβακόσπορος μπορεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Είναι επίσης ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για βοοειδή που βρίσκονται σε βοσκότοπους. 

Σε περιοχές που βιώνουν ξηρασία, η πρόκληση είναι η εύρεση φυτικών ινών. Ο σανός είναι σπάνιος και οι περισσότερες συμπληρωματικές ζωοτροφές δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. 

Με φτωχούς βοσκότοπους, ορισμένοι κτηνοτρόφοι τρέφουν τα μοσχάρια τους με σιτηρέσιο και ο βαμβακόσπορος μπορεί να αποτελέσει μια καλή προσθήκη στο μείγμα σιτηρεσίου με σιτηρέσιο - για να καλύψει τις διατροφικές ελλείψεις στους ξηρούς βοσκότοπους. 

Ο ολόκληρος βαμβακόσπορος είναι πλέον ευκολότερο να βρεθεί σε ορισμένες περιοχές από ό,τι η βρώμη και παρέχει επίσης περισσότερα θρεπτικά συστατικά από πολλά άλλα συστατικά ζωοτροφών.  

Το πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση ολόκληρου του βαμβακόσπορου στη διατροφή των βοοειδών είναι να μιλήσετε με τον διατροφολόγο σας και να διαμορφώσετε ένα σιτηρέσιο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της παραγωγής των ζώων σας και να μην υπερβαίνει τον προϋπολογισμό των ζωοτροφών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις