Πειραιώς: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι αγρότες δεν θα έχουν οφέλη

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της στο τρίτο τρίμηνο του 2023, στα 228-230 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Η σημαντική αύξηση των κερδών οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τόκους, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου μισό δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 50% και άνω σε σχέση με το περσινό τρίμηνο.

Η αύξηση των εσόδων από τόκους οφείλεται σε δύο παράγοντες:

  • Στη δυναμική πιστωτική επέκταση της Τράπεζας, η οποία ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.
  • Στα υψηλά επιτόκια, τα οποία έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των δανείων σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τους αγρότες, καθώς αυξάνει το κόστος δανεισμού τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πιο συγκεκριμένα μια χρηματοδότηση που επιβαρύνεται με επιτόκιο euribor πλέον περιθωρίου 4-5%, το 2022 σήμαινε τελικό επιτόκιο 4-5%, ενώ σήμερα με το Euribor κοντά στο 4% το τελικό επιτόκιο για τον αγρότη έχει ανέλθει περίπου στο 8-9%.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβαρύνει τους αγρότες, καθώς θα τους αναγκάσει να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στην ελληνική οικονομία συνολικά.

Για να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στους αγρότες, οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα στήριξης, όπως:

  • Παροχή επιδοτήσεων για τη μείωση του κόστους δανεισμού των αγροτών.
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών σε μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ώστε να μπορούν οι αγρότες να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους.

Συμπερασματικά, η αύξηση των κερδών της Τράπεζας Πειραιώς είναι θετική για την τράπεζα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνολικά. Ωστόσο, οι αγρότες δεν θα έχουν οφέλη από αυτή την αύξηση, καθώς θα επιβαρύνουνται από την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις