Εργοστάσιο Δεσύλλα: Στο σφυρί η ιστορία της Κέρκυρας

Στις 8 Νοεμβρίου θα βγει στο σφυρί το ιστορικό εργοστάσιο "Αλέξανδρος Δεσύλλας" στην Κέρκυρα. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσας, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και περιλαμβάνει 90 κτίρια συνολικής έκτασης 37.647 τ.μ.
Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1871 και αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Επεξεργαζόταν κάνναβη, λινάρι και γιούτα, παράγοντας σχοινιά και σακιά σε μεγάλες ποσότητες. Στην ακμή του, απασχολούσε περίπου 1.500 εργαζόμενους. Δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχων βιομηχανιών σε όλη την ευρύτερη περιοχή, το κερκυραϊκό εργοστάσιο κάλυπτε τις ανάγκες τόσο της ελληνικής, όσο και της ξένης αγοράς, πετυχαίνοντας μεγάλο ποσοστό εξαγωγών στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.


Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1985 και σήμερα βρίσκεται σε εγκατάλειψη. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ανέρχεται στα 8,23 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης. Η έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε 36.736 τ.μ., εκ των οποίων τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των 6 διατηρητέων κτιρίων. Η εκμεταλλεύσιμη έκταση ανέρχεται σε 16.005 τ.μ.
Η πώληση του ακινήτου αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ακίνητο για την ανέγερση ενός σύγχρονου οικιστικού ή άλλου συγκροτήματος.
Το εργοστάσιο Δεσύλλα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Κέρκυρας.  Η τελική χρήση του ακινήτου θα εξαρτηθεί από την απόφαση του επενδυτή που θα το αποκτήσει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις