ΕΛ.Γ.Α.: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τις θεομηνίες

Από τις 6 Νοεμβρίου 2023 είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του ΕΛ.Γ.Α. για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias, που έπληξαν τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, κατά το χρονικό διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι δικαιούχοι είναι γεωργοί που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους ή/και στο ζωικό τους κεφάλαιο. Για την υποβολή της δήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α. ή να απευθυνθούν στα αρμόδια υποκαταστήματα του Οργανισμού.

Οι ζημιές θα αποζημιωθούν με βάση τον υπολογισμό των πραγματικών ζημιών, όπως αυτές θα διαπιστωθούν από τους αρμόδιους ελεγκτές.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι γεωργοί που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης στις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες.

  • Οι ζημιές που έχουν υποστεί έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα των θεομηνιών Daniel και Elias.
  • Οι ζημιές αφορούν απώλεια φυτικής παραγωγής ή/ και ζωικού κεφαλαίου έτους 2023.

Έχουν υποβάλει Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής για το έτος ζημιάς 2023 και έχουν εξοφλήσει την ασφαλιστική εισφορά.
Ο υπολογισμός των ενισχύσεων θα γίνει με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

Για την φυτική παραγωγή, θα ληφθεί υπόψη η παραγωγή που θα μπορούσε να είχε προκύψει υπό κανονικές συνθήκες, όπως αυτή προκύπτει από την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής.
Για το ζωικό κεφάλαιο, θα ληφθεί υπόψη η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, όπως αυτή θα διαπιστωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές.
Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του 2024.

Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει ήδη προχωρήσει στην συγκρότηση των αρμόδιων ομάδων για τον έλεγχο και την εκτίμηση των ζημιών.

Οι γεωργοί που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΛ.Γ.Α. για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Δείτε εδώ την αίτηση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις