Βαμβάκι: Μείωση 6% στην φετινή παραγωγή της Ινδίας

Η παραγωγή βαμβακιού κατά την περίοδο 2023-2024 αναμένεται να είναι κατά 6% μικρότερη από την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Παραγωγής και Κατανάλωσης Βαμβακιού, η οποία συνεδρίασε στις 6 Νοεμβρίου, εκτίμησε ότι η παραγωγή βαμβακιού κατά την τρέχουσα περίοδο (Οκτώβριος 2023 - Σεπτέμβριος 2024) θα ανέλθει σε 316,57 δεμάτια βαμβακιού (170 κιλά το καθένα) έναντι 336,60 δεμάτων βαμβακιού την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με προβλέψεις η παραγωγή θα είναι χαμηλότερη στις κεντρικές (Gujarat, Maharashtra και Madhya Pradesh) και νότιες ζώνες (Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka και Tamil Nadu).

Η παραγωγή βαμβακιού επηρεάζεται από το ροζ σκουλήκι και τους ανεπαρκείς μουσώνες σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο Atul Ganatra, πρόεδρος της Ένωσης Βαμβακιού της Ινδίας. Σύμφωνα με τον Nishant Asher, γραμματέα της Ινδικής Ομοσπονδίας Βαμβακιού (ICF), το κύριο ζήτημα φέτος θα είναι η ζήτηση και όχι η προσφορά. 

Οι καθημερινές αφίξεις στην αγορά προς το παρόν είναι 70.000 έως μία λίρα μπάλες. Επί του παρόντος, οι τιμές του ινδικού βαμβακιού είναι στα ίδια επίπεδα με τις διεθνείς τιμές. Εάν οι διεθνείς τιμές μειωθούν, το ινδικό βαμβάκι θα γίνει ακριβό. 

Αυτό θα πλήξει περαιτέρω την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, δήλωσε.

Η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού ανέφερε σε δελτίο τύπου την 1η Νοεμβρίου ότι η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού την περίοδο 2023-2024 αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά 3% (25,42 εκατομμύρια τόνοι) και η κατανάλωση χαμηλότερη κατά 0,43% (23,35 εκατομμύρια τόνοι), με αποτέλεσμα τα παγκόσμια αποθέματα να σημειώσουν άλμα 10%.

"Οι τιμές του βαμβακιού θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, επειδή η παγκόσμια ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη ένδυσης είναι πολύ χαμηλή", δήλωσε ο J. Thulasidharan, πρόεδρος της ICF.

Η τιμή του βαμβακιού της ποικιλίας Shankar-6 τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ήταν ₹56,500 ανά καραμέλα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cotton Corporation of India, Lalit Kumar Gupta, δήλωσε ότι οι υπάλληλοί της ήταν παρόντες σε όλα τα κέντρα προμήθειας και θα διασφαλίσουν ότι οι αγρότες θα λάβουν την ελάχιστη τιμή στήριξης. "Η τιμή υπόκειται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων και διεθνών αποθεμάτων", δήλωσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις