Η Κίνα δείχνει "κύμα ενδιαφέροντος για τις αμερικανικές εξαγωγές σόγιας"

Η Κίνα έκλεισε τις μεγαλύτερες μονοήμερες αγορές αμερικανικής σόγιας εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες την Τρίτη, δήλωσαν οι έμποροι, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας για το πιο πολύτιμο αγροτικό εξαγωγικό προϊόν των ΗΠΑ, αφού οι υπερπόντιες πωλήσεις της συγκομιδής του 2023 είχαν μείνει πολύ πίσω από τον κανονικό ρυθμό.

Οι πωλήσεις θα αποτελούσαν ανακούφιση για τους Αμερικανούς αγρότες, οι οποίοι είδαν τη Βραζιλία να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών σόγιας καθώς και καλαμποκιού για μεγαλύτερο διάστημα από το κανονικό φέτος.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι πωλήσεις της Τρίτης θα είναι οι μεγαλύτερες αγορές σόγιας από τον κορυφαίο εισαγωγέα σόγιας στον κόσμο από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία πωλήσεων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά συμφωνιών εισαγωγής σόγιας από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την Sinograin, τον κρατικό εισαγωγέα της Κίνας, σύμφωνα με τρεις εμπόρους εξαγωγών με γνώση των συμφωνιών. Οι συνολικές αγορές σε αυτό το διάστημα υπολογίζονται σε 20 έως 25 φορτία, δήλωσαν δύο έμποροι. 

Το USDA επιβεβαίωσε ιδιωτικές πωλήσεις συνολικού ύψους 236.000 μετρικών τόνων αμερικανικής σόγιας τις τελευταίες δύο ημέρες μέσω του συστήματος ημερήσιας αναφοράς του οργανισμού. Οι έμποροι αναμένουν πρόσθετες 'flash sales' μετά τις συμφωνίες της Τρίτης", αναφέρεται σε άρθρο του Reuters.

Ένα ξεχωριστό άρθρο του Reuters News από σήμερα ανέφερε ότι, "τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας του Σικάγο κέρδισαν περισσότερο έδαφος την Τετάρτη, με τις τιμές να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην κορυφαία εξαγωγική χώρα Βραζιλία και η ισχυρή κινεζική ζήτηση στήριξαν την αγορά".

Και ο συγγραφέας του Dow Jones Kirk Maltais ανέφερε χθες ότι: "Το USDA ανέφερε άλλη μια έκτακτη πώληση αμερικανικής σόγιας στην Κίνα το πρωί της Τρίτης, με την Κίνα να αγοράζει 110.000 μετρικούς τόνους σόγιας για παράδοση την περίοδο εμπορίας 2023/24. Η πώληση ακολουθεί μια άλλη πώληση 126.000 τόνων που αναφέρθηκε τη Δευτέρα. Το κύμα ενδιαφέροντος της Κίνας για τις αμερικανικές εξαγωγές σόγιας είναι υποστηρικτικό για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CBOT, αν και ο κύριος παράγοντας που παίζει ρόλο για τα σόγια είναι ο καιρός στη Βραζιλία, δήλωσε ο Steve Freed της ADM Investor Services σε σημείωμά του, με ορισμένους να εικάζουν ότι πρέπει να γίνει κάποια επαναφύτευση στρεμμάτων".

Εν τω μεταξύ, η Susannah Savage ανέφερε χθες στους Financial Times Online ότι: "Οι τιμές του βοείου κρέατος στις ΗΠΑ έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι ξηρασίες στο νότο και τη δύση τροφοδοτούν το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών και αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να μειώσουν το μέγεθος του εθνικού κοπαδιού βοοειδών σε χαμηλό 61 ετών.

"Οι μέσες τιμές του βόειου κρέατος που πωλείται στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σε περίπου 8 δολάρια ανά λίβρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό τους των 7,90 δολαρίων που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

"Οι τιμές των ζώντων βοοειδών στο Σικάγο είναι επίσης κοντά σε ρεκόρ, στα 1,79 δολάρια ανά λίβρα, σε σύγκριση με 1,50 δολάρια πέρυσι τέτοια εποχή.

"Αλλά οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κανονικά θα ευημερούσαν από τις τιμές ρεκόρ, ανησυχούν ότι οι τιμές αντανακλούν μια αυξανόμενη κρίση: χρόνια ξηρασίας ή χαμηλές βροχοπτώσεις σε προνομιακές εκτάσεις για την εκτροφή βοοειδών που μετατρέπουν τα πράσινα βοσκοτόπια σε χωράφια με σκόνη."

Στο άρθρο των FT αναφέρεται ότι: "Σύμφωνα με το USDA, η ποσότητα του σανού που αποθηκεύτηκε στο εσωτερικό της χώρας τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 71,9 εκατ. τόνοι, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1954. Με τις αγελάδες τους να μην έχουν παχύνει επαρκώς, οι αγρότες αναγκάζονται να μεταφέρουν σανό από πιο μακριά ή να τις στέλνουν σε κτηνοτροφικές μονάδες για να παχύνουν τα ζώα τους νωρίτερα από το συνηθισμένο.

"Το επιπλέον κόστος για τις ζωοτροφές έχει επιδεινωθεί από τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές των σιτηρών που συνήθως αποτελούν τις ζωοτροφές, όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το σιτάρι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις