Ιταλία: Ανοίγει νέες αγορές στην Ασία για εξαγωγές φρούτων

Οι εξαγωγείς αχλαδιών, ακτινιδίων και μήλων της Ιταλίας έλαβαν σημαντική ώθηση στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη μετά από μια σειρά πρόσφατων ελέγχων.

Οι αγορές της Ασίας είναι ολοένα και πιο ανοικτές στις εξαγωγές αχλαδιών, μήλων και ακτινιδίων από την Ιταλία, σύμφωνα με εκπροσώπους της CSO Italy, ειδικού στο εμπόριο και την πρόσβαση στην αγορά.

Ο οργανισμός διοργάνωσε πρόσφατα τέσσερις επισκέψεις επιθεώρησης στην περιοχή, κάθε μία από τις οποίες αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της εξαγωγής ορισμένων ιταλικών φρούτων στις χώρες αυτές.

Οι επιθεωρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα για τα αχλάδια, στη Νότια Κορέα για τα ακτινίδια, στην Ταϊβάν για τα μήλα και στην Ταϊλάνδη για τα αχλάδια.

Μετά από έξι χρόνια αναμονής και μια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Περιφέρειας Emilia-Romagna, της CSO Ιταλίας και πολλών Ιταλών εξαγωγέων, στις 26 Ιουνίου υπογράφηκε πρωτόκολλο που επιτρέπει στη χώρα να εξάγει αχλάδια στην Κίνα.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο για τον ιταλικό τομέα αχλαδιών, ο οποίος έχει μειωθεί δραστικά σε μέγεθος τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των επιδημιών ασθενειών, της ξηρασίας και, πιο πρόσφατα, των πλημμυρών.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2017, αλλά επιβραδύνθηκαν από την πανδημία Covid-19 και συνεχίστηκαν μόλις στα τέλη του 2021.

Αφού ξεπεράστηκαν μια σειρά από τεχνικά εμπόδια, η πρώτη σειρά των λεγόμενων υβριδικών επιθεωρήσεων (πραγματικών και εικονικών) πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σε αυτές οι Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν εταιρείες στην Εμίλια-Ρομάνια, όπου βρίσκεται το 70% της εθνικής παραγωγής αχλαδιών της Ιταλίας.

Τώρα, μετά από μια δεύτερη υβριδική επιθεώρηση από Κινέζους αξιωματούχους τον Σεπτέμβριο για να ελεγχθεί ότι ορισμένες προϋποθέσεις έχουν εφαρμοστεί σωστά, αναμένεται ότι οι Ιταλοί εξαγωγείς θα λάβουν το πράσινο φως για να στείλουν τα αχλάδια τους στην Κίνα εγκαίρως για την έναρξη της περιόδου 2024/25.

"Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ πρέπει να δοθεί στην ιταλική πρεσβεία στο Πεκίνο για όλα όσα έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί με [το ιταλικό υπουργείο γεωργίας] Masaf, μας υποστήριξαν σε κάθε βήμα", λέει η Simona Rubbi, επικεφαλής διεθνών σχέσεων της CSO Ιταλίας.

"Κατά τη διάρκεια και των δύο επισκέψεων, οι δύο εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας στη Ρώμη διευκόλυναν όλους τους Κινέζους τεχνικούς που συνδέονταν εξ αποστάσεως να κατανοήσουν τα πάντα".

Η Chiara Bignami, η οποία υποστήριξε το έργο της Rubbi για την προώθηση ισχυρότερων εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, συμφωνεί ότι η ομαδική εργασία που επέδειξαν οι περιφερειακοί και εθνικοί αξιωματούχοι της Ιταλίας, ήταν "θεμελιώδης" για την τελευταία αυτή ανακάλυψη.

"Και οφείλεται επίσης στη μεγάλη υποστήριξη από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες επέδειξαν επίσης μεγάλο επαγγελματισμό, παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση αχλαδιών".

Το πρωτόκολλο που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης προβλέπει διάφορες επιλογές όσον αφορά τις αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης των παραδοσιακών μεταφορέων ψυγείου, οι οποίοι προφανώς έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί στο μισό ο χρόνος ταξιδιού των ιταλικών αποστολών ακτινιδίων προς την Κίνα.

"Τώρα θα εργαστούμε για τα μήλα", προσθέτει ο Rubbi, "και ελπίζουμε ότι οι χρόνοι θα είναι μικρότεροι".

Νέες πόρτες ανοίγουν

Μια ξεχωριστή επίσκεψη ταϊλανδών επιθεωρητών, με στόχο το άνοιγμα της αγοράς της Ταϊλάνδης στα ιταλικά αχλάδια, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σειράς ελέγχων που συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της Ιταλίας, του Βελγίου, των Κάτω Χωρών και της Πορτογαλίας.

Με τους εν λόγω αξιωματούχους να φέρονται ικανοποιημένοι από όσα είδαν στην Εμίλια-Ρομάνια, ένα τελικό πρωτόκολλο που θα επιτρέπει την έναρξη των εξαγωγών θα πρέπει να δημοσιευθεί στις αρχές του 2024.

Και για τις επιχειρήσεις ακτινιδίων της Ιταλίας, μια νέα ευκαιρία προέκυψε στη Νότια Κορέα. Τον Οκτώβριο, έστειλε επιθεωρητές να ελέγξουν οπωρώνες και συσκευαστήρια στην Εμίλια-Ρομάνια, το Πιεμόντε και το Βένετο. Και μόλις λίγες ημέρες αργότερα, ήρθε η επίσημη άδεια για να ξεκινήσουν αμέσως οι αποστολές.

Και η Ταϊβάν αναμένεται επίσης να ανοίξει πολύ σύντομα τις πόρτες της στα ιταλικά μήλα, αφού στα μέσα Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσημη επιθεώρηση των κέντρων παραγωγής και συσκευασίας στο Πιεμόντε, τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις