Ηνωμένο Βασίλειο: Δίνει 12,5 εκατ. στερλίνες για τη ρομποτική και τον αυτοματισμό για την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας

Δεκαεννέα καινοτόμα έργα που αναπτύσσουν τεχνολογίες αυτοματοποίησης και ρομποτικής θα λάβουν μερίδιο από 12,5 εκατομμύρια λίρες σε κυβερνητική χρηματοδότηση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, όπως ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Γεωργίας Mark Spencer. Αυτό αυξάνει τη συνολική κυβερνητική χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης υπό την ηγεσία του κλάδου στη γεωργία και την κηπουρική σε 120 εκατομμύρια λίρες από το 2021.

Τα έργα - τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του διαγωνισμού Farming Futures Automation and Robotics - περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός συστήματος για την ακριβή πρόβλεψη και την ενίσχυση της ποιότητας των αποδόσεων φράουλας, τη μείωση των αποβλήτων και τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων εργασίας και συγκομιδής- ένα νέο σύστημα για την ψηφιακή χαρτογράφηση και παρακολούθηση αμπελώνων με τη χρήση drones, ρομπότ και αισθητήρων- και ένα σύστημα πλοήγησης για ρομποτικά οχήματα που βασίζονται σε αγρούς για τη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας και την ασφαλή πλοήγηση σε αγροτικές εργασίες και σε αγρούς.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τον διαγωνισμό Farming Futures Automation and Robotics, ο οποίος αποτελεί μέρος του προγράμματος καινοτομίας για τη γεωργία (FIP) της Defra ύψους 270 εκατομμυρίων λιρών και υλοποιείται από το Innovate UK. 

Το FIP έχει χρηματοδοτήσει 17 διαγωνισμούς από την έναρξή του τον Οκτώβριο του 2021, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη αναπτυχθεί νέες προσεγγίσεις που βοηθούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να είναι πιο βιώσιμες και παραγωγικές, από νέους τρόπους για τη μείωση ή την εξάλειψη της χρήσης φυτοφαρμάκων μέχρι έργα για τη μείωση των εκπομπών από το ζωικό κεφάλαιο, και θα συμβάλει στην τήρηση της δέσμευσής μας στη Σύνοδο Κορυφής "Από τη γεωργία στο πιρούνι" στη Downing Street τον Μάιο, να συνεχίσουμε να παράγουμε τουλάχιστον το 60% των τροφίμων που τρώμε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Αγροτικής Τεχνολογίας στο Λονδίνο, ο υπουργός Γεωργίας Mark Spencer δήλωσε:

Η καινοτομία είναι το κλειδί για την προώθηση ενός ανθεκτικού, παραγωγικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα που φέρνει τρόφιμα στα τραπέζια μας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία της αγροτικής τεχνολογίας ως ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων γεωργικών πρακτικών. 

Παρέχοντας ευκαιρίες, χρηματοδότηση και ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα στον τομέα, στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των αγροτών, στην προώθηση της καινοτομίας και στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος για τη γεωργία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2021, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πάνω από 120 εκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της γεωργίας και της κηπευτικής υπό την καθοδήγηση του κλάδου, και ο υπουργός Γεωργίας Mark Spencer επανέλαβε αυτή τη δέσμευση για την επίβλεψη της μετατροπής του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο πρωτοπόρο κόμβο αγροτεχνολογίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Καινοτομία στην Αγροτεχνολογία αυτή την εβδομάδα.

Στη σύνοδο κορυφής, ο υπουργός Γεωργίας παρουσίασε το φάσμα των διαγωνισμών στο πλαίσιο του προγράμματος καινοτομίας για τη γεωργία, που υποστηρίζουν τον τομέα να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Αυτό περιλαμβάνει 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας που προσφέρονται επί του παρόντος μέσω του τρίτου γύρου του διαγωνισμού Small R&D Partnerships για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν ένα νέο γεωργικό προϊόν και υπηρεσία και να το προωθήσουν στην εμπορική εκμετάλλευση στην ελεύθερη αγορά, καθώς και άλλα 4,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας μέσω του διαγωνισμού Feasibility Studies Competition για την υποστήριξη επιχειρήσεων και ερευνητών κατά τη φάση δοκιμής μιας ιδέας που θα βελτιώσει την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της γεωργίας.

Επιπλέον, το Ταμείο Επενδύσεων στη Γεωργία επενδύει σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομές, ενώ ο πρόσφατα εγκαινιασθείς διαγωνισμός Σύμπραξη Επενδυτών συνδυάζει την κρατική επιχορήγηση με ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις αγροτικής τεχνολογίας να αναπτυχθούν και να επεκταθούν.

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την έρευνα και την ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού συστατικού της τεχνολογίας μας είναι απαραίτητη για την εξέλιξή μας προς την εμπορική λειτουργία.

Θεωρούμε ότι είμαστε πραγματικά προνομιούχοι που βρισκόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είμαστε σε θέση να επωφεληθούμε από αυτό το επίπεδο κυβερνητικής χρηματοδοτικής στήριξης.

Ο Oli Hilbourne, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Outfield Technologies, δήλωσε: "Η εταιρεία μας έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης από την Ελλάδα:

Το έργο VISTA είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης της χρηματοδότησης της καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που φέρνει σε επαφή τεχνολογικές εταιρείες, καλλιεργητές και ακαδημαϊκούς εταίρους για την επίλυση συγκεκριμένων προκλήσεων του κλάδου.

Ο αμπελοοινικός κλάδος του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μαθαίνοντας τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες αμπελουργικές περιοχές.

Με το VISTA, η βρετανική αμπελουργία έχει την ευκαιρία να θέσει τα διεθνή πρότυπα και να εξάγει τις γνώσεις μας στον υπόλοιπο αμπελουργικό κόσμο. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε το έργο και θα συνεργαστούμε με τους αμπελώνες του Ηνωμένου Βασιλείου για την αύξηση της παραγωγικότητας

Η Δρ Katrina Hayter, Διευθύντρια Πρόκλησης - Transforming Food Production Challenge στο Innovate UK, δήλωσε:

Η ρομποτική και η αυτοματοποίηση αποτελούν κρίσιμους μοχλούς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας.

Προωθώντας την καινοτομία και την έρευνα, δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες, τους καλλιεργητές, τους δασολόγους και τις επιχειρήσεις μας όχι μόνο να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και να πρωτοστατήσουν στις βιώσιμες πρακτικές. 

Τα έργα αυτά αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής μας για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τις γεωργικές και φυτοκομικές μας κοινότητες.

Με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής "Από το αγρόκτημα στο πιρούνι" στην Downing Street νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Γεωργίας επεσήμανε επίσης ευκαιρίες όπως ο νόμος για τη γενετική τεχνολογία (αναπαραγωγή ακριβείας) για την απελευθέρωση τεχνολογιών που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών, καθώς και τη στήριξη των γεωργών για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία εσόδων μέσω της πρόσβασης στις αγορές της φύσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις