Ολλανδοί γεωπόνοι ερευνητές: Η πλήρης απαγόρευση του glyphosate θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική

Ολλανδοί γεωπόνοι ερευνητές προειδοποιούν ότι η πλήρης απαγόρευση της χρήσης του glyphosate στη γεωργία βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης άλλων φυτοφαρμάκων και μη χημικών εναλλακτικών που δεν είναι απαραίτητα καλύτερες για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη ζωή του εδάφους και το κλίμα.

Η πλήρης απαγόρευση του glyphosate θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική, λένε Ολλανδοί γεωπόνοι ερευνητές

Σε υπόμνημα που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της επιτροπής του ολλανδικού κοινοβουλίου για τη γεωργία, τη φύση και την ποιότητα των τροφίμων, οι ερευνητές του Wageningen University & Research υποστηρίζουν ότι το glyphosate είναι ένα αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο με σχετικά χαμηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις για το glyphosate, τόσο χημικές όσο και μη χημικές, έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα.

Οι χημικές εναλλακτικές λύσεις είναι συχνά λιγότερο αποτελεσματικές από το glyphosate και ως εκ τούτου απαιτούν συχνότερη εφαρμογή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μόλυνση του νερού και του εδάφους.

Οι μη χημικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το όργωμα, μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για τη ζωή του εδάφους και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση της χρήσης του glyphosate είναι να αναπτυχθούν πιο στοχευμένες, τοποθεσία ή κατά προτίμηση ειδικές για το φυτό εφαρμογές.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι η τεχνολογία για αυτές τις εφαρμογές δεν είναι ακόμη επαρκώς ανεπτυγμένη ούτε ευρέως διαθέσιμη στους αγρότες.

"Αυτό απαιτεί επομένως πρόσθετη δέσμευση για την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογίας που, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιεί κάμερες, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε ο Pieter de Wolf, ανώτερος ερευνητής πεδίου στο WUR.

"Με αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να παραμείνει διαθέσιμος για αυτές τις εφαρμογές ένας αριθμός αποτελεσματικών ζιζανιοκτόνων με σχετικά χαμηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο, όπως το glyphosate. Είναι επίσης σημαντικό οι μη χημικές μέθοδοι, μηχανικές, θερμικές, ηλεκτρικές ή οπτικές, να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν περαιτέρω."

Η συζήτηση για την παράταση της έγκρισης του glyphosate στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις