Κακοκαιρία στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι: Ζημιές σε ελιές και πορτοκάλια

Κακοκαιρία στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι: Ζημιές σε ελιές και πορτοκάλια

Η κακοκαιρία τύπου «Π» που έπληξε το Σάββατο 04 Νοεμβρίου περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου προκάλεσε ζημιές σε ελιές και πορτοκάλια.

Συγκεκριμένα, οι ανεμοθύελλες και το χαλάζι που έπεσαν μετά τις 08.00 το πρωί έπληξαν ελαιώνες και πορτοκαλεώνες σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως το Νεοχώρι, η Γουριά, το Χρυσοβέργι, η Λυσιμαχεία, το Αγγελόκαστρο, η Νεάπολη, το Δοκίμι και η Μάστρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, οι δηλώσεις ζημιών από τους αγρότες είναι μέχρι στιγμής ελάχιστες. Ο λόγος είναι πιθανότατα η χαμηλή παραγωγή στις ελιές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Επιπλέον, οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν είναι σε βαθμό που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς για να δοθεί αποζημίωση η ζημιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%.

Οι αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία μετράνε τις πληγές τους σε ένα γενικά δύσκολο περιβάλλον, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, το ρεύμα και τα καύσιμα να τους επηρεάζουν, την έλλειψη χεριών να έχει γίνει σοβαρό πρόβλημα, ενώ και η μειωμένη παραγωγή φέτος κυριαρχεί.

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία είναι ποικίλες και αφορούν κυρίως τα φύλλα, τους καρπούς και τους κλάδους των ελαιόδεντρων και των πορτοκαλιών.

Στα ελαιόδεντρα, οι ζημιές στα φύλλα είναι οι πιο συχνές. Τα φύλλα μπορεί να έχουν καταστραφεί εντελώς ή να έχουν υποστεί φθορές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φωτοσύνθεση και η παραγωγή ελαιοκάρπου. Επίσης, μπορεί να έχουν σπάσει κλάδοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγικότητα των δέντρων.

Στα πορτοκάλια, οι ζημιές είναι πιο σημαντικές, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους καρπούς όσο και τα δέντρα. Τα καρποφόρα κλαδιά μπορεί να σπάσουν, με αποτέλεσμα να πέσουν οι καρποί. Επίσης, οι καρποί μπορεί να έχουν υποστεί φθορές, με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμοι.

Οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες ελιάς και πορτοκαλιού.

Στην ελιά, η μειωμένη παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου. Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς η ελιά είναι μια σημαντική καλλιέργεια για την περιοχή.

Στα πορτοκάλια, η μείωση της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των πορτοκαλιών. Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς τα πορτοκάλια είναι μια σημαντική καλλιέργεια για την περιοχή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις