Λυκουρέντζος: Καταστροφές δισεκατομμυρίων ευρώ από την κακοκαιρία "Δανιήλ" στη Θεσσαλία

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Γιάννης Λυκουρέντζος, παρουσίασε σήμερα στη Λάρισα στην αντιπροσωπεία που ήρθε από το εξωτερικό του  τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία "Δανιήλ" στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλίας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε στοιχεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως η ελαιοπαραγωγή, η αμπελοκαλλιέργεια, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, καταστράφηκαν 81.000 αγροτεμάχια, εκ των οποίων τα 59.000 ήταν καλλιεργήσιμα. Οι ζημιές στις καλλιέργειες ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ζημιές στα κτίσματα και στα μηχανήματα ανέρχονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι οι ζημιές στη κτηνοτροφία ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, καταστράφηκαν 85.000 αιγοπρόβατα, 20.000 χοιρινά και 100.000 μελισσοσμήνη.

Οι αντιπρόσωποι από το εξωτερικό εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία "Δανιήλ" στη Θεσσαλία. Δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από το εξωτερικό στη Θεσσαλία αποτελεί μια ένδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Η κακοκαιρία "Δανιήλ" έπληξε την Θεσσαλία στις αρχές Οκτωβρίου. Η κακοκαιρία προκάλεσε πλημμύρες, κατολισθήσεις και καταστροφές σε καλλιέργειες και κτίσματα.

Ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις