Ισπανία: Διπλάσιο το κόστος παραγωγής ενός κιλού ελαιολάδου

Η Ισπανική Ένωση Δήμων Ελαιολάδου, AEMO, εκτιμά ότι η παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου σήμερα κοστίζει στον παραγωγό 6,22 ευρώ το κιλό, πρακτικά διπλάσια από ό,τι πριν από τρία χρόνια. 

Με αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι με το τρέχον επίπεδο τιμών «οι ελαιοκαλλιεργητές δεν ωφελούνται στους λογαριασμούς λειτουργίας τους, αφού ακόμη και έχοντας πουλήσει το λάδι στην Ισπανία κατά μέσο όρο 5,85 €/κιλό στην προέλευση, το μέσο κόστος υπερβαίνει αυτό. αυτής της ζημιάς είναι η αύξηση του κόστους και επίσης στις δύο ιστορικά χαμηλές συγκομιδές που έχουν συνδεθεί.

Η AEMO έχει εξετάσει στη μελέτη της αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 9%, αύξηση γεωργικών εισροών όπως λιπάσματα και φυτοϋγειονομικά προϊόντα άνω του 70% και αύξηση της ενέργειας (ντίζελ, ηλεκτρική ενέργεια) κοντά στο 40%, όλα αυτά. Αν αθροιστεί και εφαρμοστεί στις διάφορες εργασίες καλλιέργειας, σημαίνει ότι η τιμή μονάδας αυξάνεται έως και 32% .

Υπερβάσεις κόστους

Έτσι, το σταθμισμένο μέσο κόστος παραγωγής ενός κιλού ελαιολάδου έχει πάει από 2,42 το 2020 σε 3,20 το 2023. «Όλα αυτά όμως θα ήταν αν η παραγωγή ήταν κανονική στη χώρα μας, δηλαδή με μέσο όρο 1.500.000 τόνους ελιάς. λάδι".

Η Aemo εφαρμόζει έναν διορθωτικό παράγοντα στην ανάλυσή της: με την τρέχουσα παραγωγή, περίπου 750.000 τόνων, οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργητικών εργασιών όπως κλάδεμα, λίπανση, συντήρηση του εδάφους, φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες, άρδευση εάν υπάρχει και συγκομιδή. 

Υπολογίζει λοιπόν το κόστος ανά εκτάριο και το πολλαπλασιάζει επί δύο, αφού η συγκομιδή είναι η μισή της κανονικής : το σταθμισμένο μέσο κόστος ανά κιλό ελαιόλαδου αυξάνεται από 3,20 σε 6,22, 94% περισσότερο.

Ζύγισμα

Ο σύλλογος προειδοποιεί ότι κάνει λόγο για σταθμισμένο μέσο κόστος, καθώς το κόστος αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σύστημα ελαιοκαλλιέργειας, το οποίο κυμαίνεται από παραδοσιακούς ορεινούς ελαιώνες έως καλλιέργειες φράχτη, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής καλλιέργειας σε χαμηλή κλίση και της εντατικής καλλιέργειας. 

Κάθε ένα έχει το κόστος του, αλλά όλα έχουν αυξηθεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και το σταθμισμένο μέσο κόστος είναι όπως υποδεικνύεται, μια αύξηση που ξεπερνά εύκολα το 100% από την καμπάνια του 2020 έως τη μειωμένη καμπάνια του 2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις