Copa Cogeca: Η συμφωνία αποκατάστασης της φύσης απογοητεύει την ευρωπαϊκή γεωργική κοινότητα

Η ευρωπαϊκή γεωργική κοινότητα είναι απογοητευμένη και πολύ ανήσυχη από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους θεσμικούς διαπραγματευτές για την αποκατάσταση της φύσης. Η συμφωνία επανεισάγει διατάξεις που είναι μη ρεαλιστικές και μη προϋπολογισμένες για τους αγρότες και τους δασοκόμους της Ευρώπης.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ από τους θεσμικούς διαπραγματευτές για την αποκατάσταση της φύσης θα αναζωπυρώσει την έντονη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Με την επαναφορά του άρθρου 9 σχετικά με τα γεωργικά οικοσυστήματα, οι διαπραγματευτές αποφάσισαν να επαναφέρουν πολλές μη ρεαλιστικές και μη προϋπολογισμένες διατάξεις στο επίκεντρο του κανονισμού που θα επιβαρύνουν τους γεωργούς και τους δασοκόμους της Ευρώπης.
Έχοντας επίγνωση του χάσματος μεταξύ των φιλοδοξιών του κειμένου και της απουσίας αντισταθμιστικών μέτρων, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν στο «διάλειμμα έκτακτης ανάγκης» για το 2033 στη γεωργία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους τομείς παραγωγής τροφίμων.
Προσθέτοντας τις σημερινές προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης στις άλλες διατάξεις του προγράμματος «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η εξίσωση καθίσταται γρήγορα αβάσιμη στον τομέα. Μη σεβόμενος τη διαπραγματευτική του θέση, ο εισηγητής César Luena πιέζει όλους τους βουλευτές του ΕΚ να επανατοποθετηθούν σε αυτό το κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει έναν τρόπο να προωθήσει την αποκατάσταση της φύσης χωρίς να επιβαρύνει τους γεωργούς και τους δασοκόμους της. Οι διαπραγματευτές πρέπει να επανεξετάσουν τη συμφωνία και να βρουν τρόπους να την κάνουν πιο ρεαλιστική και προϋπολογισμένη.
Η συμφωνία για την αποκατάσταση της φύσης είναι σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και στην αγροτική οικονομία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις