Αγρότες: «Θα χαθούν επιδοτήσεις λόγω οργώματος;»

Μπερδεμένοι και χωρίς να έχουν μια σαφή απάντηση για το τι πρέπει να κάνουν είναι οι αγρότες του Δήμου Χαλκιδόνας στην Κεντρική Μακεδονία. Ο λόγος, όπως είπε στο Agrocapital, ο Θεόδωρος Νέλλας είναι η  ασάφεια που επικρατεί σχετικά με την άροση των χωραφιών. 

«Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, απαγορεύεται το όργωμα σε αγροτεμάχια μετά τις 17 Νοεμβρίου» ανέφερε ο μεγαλοκαλλιεργητής από το Δήμο Χαλκιδόνας

«Πρέπει να γίνουν δουλειές, τα χωράφια πρέπει να οργωθούν για να φυτευτούν τα βαμβάκια, τα ρύζια, τα καλαμπόκια» είπε και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει». 

Και αυτό γιατί όπως είπε ο ίδιος στο Agrocapital «εάν προβούμε στο όργωμα του χωραφιού, υπάρχει περίπτωση να μας επιβληθεί ποινή, που σημαίνει απώλεια ενισχύσεων». 

Σε επικοινωνία που είχε με το υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, τον ενημέρωσαν πως δεν είναι εκείνοι αρμόδιοι και μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να δώσει σαφή απάντηση στην ερώτησή του.

Πάντως, όπως επισήμανε, μιλώντας με συναδέρφους του από τη Λαμία και τη Λάρισα, του είπαν ότι μπορούν κανονικά να οργώσουν τα χωράφια τους. 

«Όμως, αν τελικά δεν επιτρέπεται και μας κοπούν οι επιδοτήσεις, ποιος θα είναι αυτός που θα πάρει την ευθύνη; Υπάρχει τελικά κάποιος υπεύθυνος από το ΥΠΑΑΤ να μας απαντήσει; Ο χρόνος στενεύει μιας και η Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου είναι ήδη κοντά» υπογράμμισε. 

Πάντως, όπως αναφέρεται σε μια από τις έξι επιμέρους υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν οι παραγωγοί αροτραίων καλλιεργειών που θέλουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώµατά τους τη νέα προγραμματική περίοδο, σύμφωνα µε το τελικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 σημειώνεται το εξής: 

Σε αγροτεμάχια µε κλίση μεγαλύτερη του 6% και ως 12%, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια. Σε αγροτεμάχια µε κλίση μεγαλύτερη του 12%, τη δημιουργία ακαλλιέργητων ζωνών πλάτους 5 μέτρων ανά 40 μέτρων µμεταξύ τους κάθετα στην κλίση (συλλογική εφαρμογή για γειτνιάζοντα αγροτεμάχια). Σε αγροτεμάχια µε κλίση μεγαλύτερη του 15%, απαγορεύεται η άροση μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 15 Μαρτίου. Σε όλα τα αγροτεμάχια απαγορεύεται η άρδευση µε κατάκλυση. Εξαίρεση: Αγροτεµάχια µε αναβαθμίδες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις