ΗΠΑ: Εφετείο μπλοκάρει τις προειδοποιητικές ετικέτες για τη γλυφοσάτη στην Καλιφόρνια

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στην Καλιφόρνια ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαιτήσει από τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν τους καταναλωτές για τους πιθανούς κινδύνους της γλυφοσάτης, ενός συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup που έχει συνδεθεί με καρκίνο.

Επικυρώνοντας μια μόνιμη προσωρινή διαταγή, το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να υποχρεωθεί η μονάδα Monsanto της Bayer, η οποία παράγει το Roundup, και άλλες γεωργικές επιχειρήσεις να παρέχουν τις προτεινόμενες προειδοποιήσεις καρκινογόνων ουσιών της Καλιφόρνιας βάσει ενός πολιτειακού νόμου γνωστού ως Proposition 65.

Με πλειοψηφία 2-1, η δικαστής Consuelo Callahan δήλωσε ότι το να καταστήσει τους παραγωγούς "διαφημιστική πινακίδα" για το "στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητούμενο" μήνυμα της Καλιφόρνιας ότι η γλυφοσάτη είναι επικίνδυνη παραβιάζει τα δικαιώματα εμπορικού λόγου της Πρώτης Τροπολογίας, παρά το ουσιαστικό συμφέρον της πολιτείας για την υγεία των πολιτών της.

"Ο εξαναγκασμός των πωλητών να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές για έναν πιθανό "κίνδυνο" που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από κανένα ρυθμιστικό όργανο - ή για έναν κίνδυνο που δεν είναι "γνωστός" παρά μόνο σε ένα μικρό υποσύνολο της επιστημονικής κοινότητας - δεν προάγει άμεσα αυτό το συμφέρον", έγραψε.

Η Bayer χαρακτήρισε την απόφαση "ισχυρό πλήγμα κατά των υποχρεωτικών προειδοποιήσεων για το Roundup που δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη και θα είναι σημαντική στις συνεχιζόμενες δικαστικές διαδικασίες της εταιρείας για σωματικές βλάβες".

Οι αρχικές προειδοποιήσεις της Καλιφόρνιας συνέδεαν τη γλυφοσάτη με τον καρκίνο. Μια αναθεωρημένη προειδοποίηση που προτάθηκε πέρυσι αναφερόταν στα ευρήματα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, του εξειδικευμένου οργανισμού για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα τη Γαλλία, σύμφωνα με τα οποία η γλυφοσάτη είναι "πιθανώς καρκινογόνος" για τον άνθρωπο.

Ο Callahan απέρριψε όλες τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι απαιτούσαν από την Bayer και άλλους ενιστάμενους να μεταφέρουν ένα "αμφιλεγόμενο, έντονα αμφισβητούμενο μήνυμα με το οποίο διαφωνούν ριζικά".

Η απόφαση της Τρίτης επικύρωσε μια προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ William Shubb στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας.

"Είμαστε απογοητευμένοι", ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Καλιφόρνιας Ρομπ Μπόντα, το οποίο είχε ασκήσει έφεση κατά της προσωρινής διαταγής. Αρνήθηκε να απαντήσει αν σχεδίαζε άλλη έφεση.

Οι δικηγόροι 13 αγροτικών και επιχειρηματικών επαγγελματικών ομάδων που επίσης αντιτάχθηκαν στις προειδοποιήσεις δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η Bayer έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένες δικαστικές διαμάχες για το Roundup, συμπεριλαμβανομένων τριών απωλειών σε δίκες τον περασμένο μήνα, από τότε που εξαγόρασε τη Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Διακανίνισε τις περισσότερες αξιώσεις για το Roundup έναντι 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αλλά μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει περίπου 45.000 αξιώσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις