Ελαιόλαδο: Απραξία στην αγορά και ελαφρά πτώση τιμών στην Ελλάδα

Ενώ άρχισε η λειτουργία ενός μικρού αριθμού ελαιοτριβείων στην Κρήτη και Πελοπόννησο και τα νέα λάδια έκαναν την εμφάνισή τους, οι ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις κάποιων «ειδικών» και «εμπειρογνωμόνων» για φανταστικές αυξήσεις τιμών παραγωγού δεν έκαναν την εμφάνιση τους.

Αντίθετα, οι τιμές που φαίνεται να ακολουθούν μια αδικαιολόγητη ανηφόρα είναι οι τιμές καταναλωτή. Οι τιμές του έξτρα παρθένου στα super market έφτασαν η και ξεπέρασαν τις 13-14 ευρώ/λίτρο  και οι τιμές του τενεκέ των 17 λίτρων έφτασαν τα 150-170 ευρώ.

Ωστόσο η απραξία στην αγορά ελαιολάδου παραγωγών στην Ελλάδα συνεχίζεται και εντείνεται. Ούτε οι παραγωγοί προσφέρουν αφού οι πλείστοι από αυτούς δεν έχουν,  αλλά ούτε και οι αγοραστές  αγοράζουν αναμένοντας  ότι με την μαζική είσοδο στην αγορά των νέων ελαιόλαδων οι τιμές παραγωγού θα χαμηλώσουν.

Σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ στην Κρήτη και 50% στην Πελοπόννησο  των επιχειρήσεων παροχών τιμών στο Δελτίο του ΣΕΗΚ δηλώνουν ότι δεν  αγοράζουν η δεν απαντούν.

Επίπεδα τιμών: 

Έτσι, με βάση τις τιμές που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, διεθνώς παρουσιάζονται ως εξής: 

* Στην Ελλάδα οι τιμές  του έξτρα έπεσαν ελαφρώς σε σχέση με τις  προηγούμενες εβδομάδες και διαμορφώθηκαν ως εξής:  

*Στην Κρήτη, κυμάνθηκαν μεταξύ 7,10-7,70 ευρώ / κιλό, στην Πελοπόννησο, μεταξύ 7,00-8,00 ευρώ / κιλό και στη Κέρκυρα στα 8 ευρώ /κιλό

* Στην Ισπανία παρουσίασαν επίσης ελαφρά πτώση οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν στα 7,50 ευρώ ενώ οι μέγιστες ανέβηκαν ελαφρά στα 8,75 ευρώ /κιλό, 

* Στην Ιταλία οι ελάχιστες έπεσαν ελαφρά στα 8,0 ευρώ / κιλό ενώ οι μέγιστες διατηρήθηκαν στα ίδια υψηλότερα  επίπεδα με τις προηγούμενες εβδομάδες και  κυμάνθηκαν στα 10,00 ευρώ / κιλό 

Στην Τυνησία ξαφνικά έπεσαν από τα 8,23 ευρώ / κιλό στα 6,83 ευρώ / κιλό

Σχετικά καλές οι αποδόσεις και οι οξύτητες

Πάντως οι αποδόσεις και οι οξύτητες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ δεν ήταν άριστες όπως άλλες χρονιές αλλά σχετικά καλές.

- Οι αποδόσεις στα ελαιοτριβεία (ελαιόλαδο % ελαιόκαρπου), οι οποίες για την Κορωνέικη υπό ομαλές συνθήκες κυμαίνονται από 23-25% φέτος στην Κρήτη   με την έναρξη της περιόδου κυμανθήκαν από 16-18%, στην Πελοπόννησο από 14-20% και στην Κέρκυρα στα 10% που έπρεπε για αρχή.  

- Οι Οξύτητες οι οποίες υπό καλές συνθήκες για την Κορωνέικη κυμαίνονται από 0,2ο έως 0,4ο φέτος στην έναρξη της περιόδου, στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 0,5 έως 0,7 βαθμούς ,στην Πελοπόννησο από 0,2 έως 0,5 βαθμούς και στην Κέρκυρα 0,8 έως 1,5 βαθμούς.

Πηγή: sedik.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις