Τα ευρωπαϊκά κόμματα αντιδρούν στην πρόταση του ΕΛΚ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων NGT

Τα αριστερά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκριναν την πρόταση της Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Jessica Polfjärd να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά επιδιώξει η Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (7 Νοεμβρίου), οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν το σχέδιο έκθεσης που κατέθεσε πρόσφατα η Polfjärd, επικεφαλής για τον φάκελο των NGT.

Η Κομισιόν έχει προτείνει να χαλαρώσουν οι κανόνες για ορισμένες γονιδιωματικές τεχνικές NGT – μια σειρά νέων επιστημονικών μεθόδων για τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά.

Παρά τις  σφοδρές αντιδράσεις από τους Πράσινους και άλλους αριστερούς Ευρωβουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η εν λόγω έκθεση υπερβάλλει κατά πολύ, το σχέδιο της Polfjärd όχι μόνο χαιρετίζει μεγάλα τμήματα της θέσης της Επιτροπής, αλλά προτείνει επίσης να προχωρήσουν  περαιτέρω ορισμένες άλλες πτυχές.

Οι βελτιώσεις που προτείνει η Polfjärd αφορούν την επισήμανση των NGT και τη συνύπαρξή τους με τη βιολογική γεωργία.

Οι αρχές της βιολογικής γεωργίας, σε κίνδυνο;

Συγκεκριμένα, η Polfjärd προτείνει να επιτραπεί η χρήση των φυτών που έχουν υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία όχι μόνο στη συμβατική, αλλά και στη βιολογική γεωργία, κάτι που η πρόταση της Επιτροπής είχε αποκλείσει.

Το ζήτημα μεταξύ γονιδιακής επεξεργασίας και βιολογικής γεωργίας έχει προκαλέσει διχογνωμία.

Ενώ πολλοί βιοκαλλιεργητές ανησυχούν ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις NGT θα σημαίνει ότι πλέον δε θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν αν η παραγωγή τους είναι απαλλαγμένη από την επεξεργασία γονιδίων, άλλοι – όπως η Polfjärd – πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με το να επιτραπούν οι NGT ακόμη και στη βιολογική γεωργία.

Η εισηγήτρια του φακέλου επιθυμεί να διασφαλίσει «ένα δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού», όπου «όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης χωρίς διακρίσεις μπορούν να χρησιμοποιούν τις εν λόγω τεχνικές», αναφέρεται στο σχέδιο.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν βρήκε ανταπόκριση από άλλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η εισηγήτρια δεν έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές των βιοκαλλιεργητών», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Anja Hazekamp.

Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη διασταυρούμενη επιμόλυνση, δηλαδή την ανησυχία ότι τα προϊόντα που έχουν υποστεί NGT από γειτονικά αγροκτήματα θα μπορούσαν να «μολύνουν» τα προϊόντα των βιοκαλλιεργητών άλλων αγκοκτημάτων. «Πώς ξέρετε τι καλλιεργεί ο γειτονικός σας αγρότης!», ρώτησε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Martin Häusling.

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Christophe Clergeau προειδοποίησε ότι οι NGTs στις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί να σημαίνουν «απώλεια της εικόνας [και] της αξίας» και έχουν τελικά «σημαντικό αντίκτυπο»  στις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές.

Τίποτα δεν κρύβεται

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας στην πρόταση της Polfjärd είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις επισήμανσης για τις NGT περαιτέρω από ό,τι προβλέπει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, τα φυτά που έχουν υποβληθεί σε NGT, τα οποία δεν διακρίνονται από εκείνα που προέρχονται από συμβατική αναπαραγωγή (κατηγορία 1), θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα αντίστοιχα συμβατικά φυτά, ενώ εκείνα με πιο «πολύπλοκες τροποποιήσεις» (κατηγορία 2) θα υπόκεινται σε αυστηρότερα κριτήρια.

Και οι δύο τύποι φυτών, ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουν να υπόκεινται σε ορισμένα κριτήρια επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας.

Σε αυτό το σημείο η έκθεση της Polfjärd διαφοροποείται από την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι τα φυτά της κατηγορίας 1, που μοιάζουν με τα συμβατικά, δεν θα πρέπει να επισημαίνονται και να παρακολουθούνται, καθώς αυτό θα αποτελούσε «διάκριση».

«Τα φυτά που μοιάζουν με τα συμβατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συμβατικά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Radan Kanev, μιλώντας εξ ονόματος της Polfjärd. «Αυτή η πρόσθετη απαίτηση δημιουργεί αδικαιολόγητη διάκριση και αδικαιολόγητο διοικητικό φόρτο», πρόσθεσε.

Οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισαν την κίνηση «αφελή» και «αλαζονική», ενώ η Αριστερά κατηγόρησε τον εισηγητή ότι εμποδίζει τη «διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα».

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του Renew, Martin Hojsik υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την επισήμανση των φυτών που έχουν υποβληθεί σε NGT. «Εάν πιστεύετε ότι [οι NGT] είναι καλές», υποστήριξε, δεν υπάρχει «κανένας λόγος να το  κρύψετε».

Ο Hojsik δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι ένα «κρίσιμο κομμάτι που λείπει» από τη συζήτηση. «Δεν θέλουμε να έχουμε πατέντες στις φυτικές ποικιλίες», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής Jan Huitema, του ίδιου κόμματος.

Η πρόταση της Επιτροπής δεν περιλάμβανε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι NGT θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με τους κανόνες για τους ΓΤΟ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις