Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. η Ελλάδα για μη επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών

Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δεν υπέβαλε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμυρών, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Κομισιόν που σημειώνει μάλιστα ότι η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ενωσης που δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η υποβολή των συγκεκριμένων χαρτών απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»), σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Η Κομισιόν εξηγεί παράλληλα ότι το άρθρο 14 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν και, εάν είναι απαραίτητο, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 και, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη-μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Οι εν λόγω χάρτες κινδύνου αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση σχετικών κινδύνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Βοηθούν εξάλλου στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

Η Πολιτική Προστασία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους εν λόγω χάρτες για να σχεδιάσει το πώς θα διαχειριστεί μια έκτακτη ανάγκη. Οι χάρτες μπορούν εξάλλου να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό χρήσης γης και στην αστική ανάπτυξη, ιδίως για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κινδύνων.

«Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022, ακολουθούμενη από αιτιολογημένη γνώμη τον Σεπτέμβριο του 2022. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας, καθώς οι υπάρχοντες χάρτες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση», τονίζει η Κομισιόν.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Κινήθηκε επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR (2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση αυτών των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας».

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών Αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις