Παράπονα για τις πληρωμές και από τους Γερμανούς Αγρότες

Η Ένωση Γερμανών Αγροτών επέκρινε δριμεία την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην πληρωμή των πληρωμών της ΕΕ στους αγρότες. Ζήτησε μείωση της γραφειοκρατίας, επιδιόρθωση της αίτησης και εκταμίευση όλων των οφειλόμενων κεφαλαίων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών (DBV), Joachim Rukwied, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις ανακοινωθείσες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων της ΕΕ στους αγρότες. Δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι αγρότες ήταν «απαράδεκτος» και ζήτησε να πληρωθούν πλήρως οι άμεσες πληρωμές στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μέχρι το τέλος του έτους - διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Βαυαρικού Αγροτικού Εβδομαδιαίου.

Ο Rukwied υποστήριξε ότι η οικονομική ρευστότητα πολλών εκμεταλλεύσεων κινδυνεύει επειδή οι αγρότες επιβαρύνονται με αυξανόμενα έξοδα για την αγορά καυσίμων, σπόρων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων για την επόμενη σεζόν. Όλοι ήταν σίγουροι ότι οι άμεσες πληρωμές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τον Δεκέμβριο. Διαπιστώνουν την τελευταία στιγμή ότι οι πληρωμές θα καθυστερήσουν.

Γραφειοκρατία και χάος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου οργανισμού του κλάδου, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την πληρωμή του συνόλου των πληρωμών το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Ο Rukwied δήλωσε επίσης ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν από περιττή γραφειοκρατία και υπανάπτυκτα συστήματα πληροφορικής στα πρακτορεία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθούν γρήγορα οι εφαρμογές.

Η κυβέρνηση έφταιγε

Μέχρι στιγμής, μόνο η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχουν διαβεβαιώσει ότι θα καταβάλουν άμεσες επιδοτήσεις έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιπες ομοσπονδιακές πολιτείες ανακοίνωσαν μεταγενέστερες πληρωμές ή δεν θέλουν να ανακοινώσουν ακόμη ημερομηνίες πληρωμής.

Οι αρχές των Länder εξηγούν τις καθυστερήσεις κυρίως από την άρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καλύψει την ενδιάμεση χρηματοδότηση και την κακή λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής για την επεξεργασία των αιτήσεων.

Οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των πληρωμών της ΕΕ στους αγρότες δεν αφορούν πλέον μόνο τη Σαξονία. Στις περισσότερες πολιτείες, οι οικοδεσπότες δεν θα λάβουν τα οφειλόμενα χρήματα πριν από τα Χριστούγεννα, όπως συνηθιζόταν στη Γερμανία.

Άλλα ομοσπονδιακά κράτη εκτός από τη Σαξονία έχουν επίσης προβλήματα με την ενεργοποίηση των επιδοτήσεων της ΕΕ για τους αγρότες, αναφέρει η Agrarheute. Μόνο ορισμένοι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρήματα στο τέλος του 2023, πολλοί πρέπει να περιμένουν ακόμη και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το χάος και την έλλειψη σαφούς ενημέρωσης σχετικά με αυτό το θέμα.

Εδώ και χρόνια, οι Γερμανοί αγρότες έχουν συνηθίσει το γεγονός ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ ήταν ήδη στους λογαριασμούς τους πριν από τα Χριστούγεννα. Φέτος, ωστόσο, θα είναι διαφορετική - προειδοποιεί η γερμανική πύλη, επειδή σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια η αγροτική διοίκηση δεν θα μπορεί να τηρήσει τις προθεσμίες πληρωμής.

Διολισθήσεις στις πληρωμές

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας δημοσιογράφου. Agrarheute, η οποία απέστειλε ερωτήματα στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την πληρωμή των επιδοτήσεων των πρακτορείων σε όλα τα Länder.

Τα περισσότερα γραφεία παραδέχθηκαν ότι οι πραγματικές προθεσμίες πληρωμής είναι στην καλύτερη περίπτωση τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω καθυστερήσεις στις προθεσμίες. Ορισμένα υπουργεία των ομοσπονδιακών πολιτειών δεν θέλησαν να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και αρκετά από αυτά «έδωσαν το στόμα τους» και αγνόησαν τις έρευνες.

Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή αλληλογραφίας δείχνουν ότι οι υπάλληλοι προβληματίζονται περισσότερο από τις πληρωμές που οφείλονται σε κτηνοτρόφους. Τα περισσότερα κράτη θα τα πληρώσουν μόνο τον Ιανουάριο ή ακόμα και στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα συστήματα δεν λειτουργούν. Το πρόβλημα είναι ότι η ΚΓΠ εγκρίνεται πολύ αργά

Οι υπηρεσίες γεωργίας των ομοσπονδιακών πολιτειών αναφέρουν ως αιτία για τις καθυστερήσεις την καθυστέρηση στην έγκριση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, έμεινε πολύ λίγος χρόνος για την προσαρμογή των συστημάτων πληροφορικής για τον διακανονισμό πληρωμών. 

Ανήμερα των Αγίων Πάντων, δυσαρεστημένοι αγρότες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Σαξονίας - Δρέσδη. Ο υπουργός Γεωργίας της Σαξονίας, Wolfram Günther, ανακοίνωσε ότι οι επιδοτήσεις εκτάσεων θα φτάσουν στους αγρότες μόνο στα τέλη Φεβρουαρίου. Τώρα αποδεικνύεται ότι οι αγρότες σε όλη τη Γερμανία έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις