Αυγενάκης: Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα

Οι συναντήσεις αναπτύχθηκαν σε ένα διήμερο στο Ηράκλειο και στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες από τον κλάδο της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της πρωτογενούς παραγωγής. Ανάμεσά τους, παραγωγοί, γεωπόνοι, γεωργικοί σύμβουλοι, μεταποιητές, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγέων, επιμελητηρίων, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., ενώ οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς από τον εκάστοτε κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τις ανάγκες κάθε κλάδου όπως αυτές αναμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις αναδυόμενες προκλήσεις γύρω από την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών, τις νέες τάσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην κυκλική οικονομία, τις γνώσεις των σημερινών επαγγελματιών της περιοχής, την εκτίμησή τους ως προς την εκπαίδευση-υποστήριξη που θα μπορούσε να παρέχει η Σχολή της Μεσσαράς (πρακτική γνώση, θεωρητική γνώση, εξειδίκευση, στελέχωση, δικτύωση) κ.ά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε κατά την έναρξη των διεργασιών:

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δομή σύγχρονη, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή της Κρήτης να περάσει στη νέα εποχή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θέτουμε τις βάσεις για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στις συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή των τάσεων και των σύγχρονων αναγκών της γεωργικής οικογένειας. Αυτό που κάνουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, είναι επένδυση. Από την πλευρά του υπουργείου, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την αγωνία και τη διάθεση ώστε να υλοποιήσουμε μαζί το όραμα για τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις