Βαμβάκι: Ο ξηρός καιρός ανάγκασε τους Βραζιλιάνους αγρότες να αντικαταστήσουν τη σόγια

Ο εξαιρετικά ξηρός καιρός αναγκάζει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη σόγια για να φυτέψουν βαμβάκι ή άλλη καλλιέργεια στην κορυφαία γεωργική πολιτεία της Βραζιλίας Mato Grosso, δήλωσαν ομάδες λόμπι βαμβακοπαραγωγών και καλλιεργητές.

Το Μάτο Γκρόσο καλλιεργεί δύο ετήσιες καλλιέργειες βαμβακιού, μία κατά τη διάρκεια της εποχής της σόγιας και μία άλλη μετά τη συγκομιδή της σόγιας από τα χωράφια.

Αλλά επειδή οι καλλιεργητές σόγιας έχουν ταλαντευτεί από την έλλειψη βροχών, ενδέχεται να αλλάξουν καλλιέργεια και έτσι να διευρύνουν την έκταση που θα φυτευτεί με το πρώτο βαμβάκι το 2023, δήλωσε την Παρασκευή ο Ντέσιο Τοκαντίνς, διευθυντής στην κρατική ομάδα βαμβακοπαραγωγών AMPA.

"Σε μια κανονική χρονιά, το πρώτο βαμβάκι αντιπροσωπεύει το 10% με 13% των φυτεύσεων στο Μάτο Γκρόσο, αλλά φέτος θα πρέπει να φτάσει το 20%", είπε.

Η συνολική έκταση βαμβακιού στο Μάτο Γκρόσο θα αυξηθεί κατά 8% σε περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτάρια το 2023/24, πρόσθεσε ο επικεφαλής της AMPA.

Ο Alexandre Schenkel, επικεφαλής του εθνικού λόμπι βαμβακιού Abrapa, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι αγρότες θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να φυτέψουν μία μόνο καλλιέργεια εάν η σόγια γινόταν "μη βιώσιμη", μια τάση που κερδίζει έδαφος.

"Υπάρχουν αγρότες εδώ που καταστρέφουν εκτάσεις με σόγια, επειδή τα αποθέματα είναι πολύ χαμηλά", δήλωσε ο παραγωγός Jose Fernandes, στο δήμο Sapezal του Mato Grosso. 

"Προετοιμάζουν το έδαφος για τη φύτευση βαμβακιού ή ακόμη και καλαμποκιού", είπε αναφερόμενος στην πληγείσα από την ξηρασία σόγια των γειτόνων του.

Ο ίδιος ο Φερνάντες περιμένει τις προβλεπόμενες βροχές την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει τι θα κάνει στο δικό του αγρόκτημα.

"Κάποια σόγια έδειχναν πολύ άσχημα και ως εκ τούτου καταστράφηκαν", δήλωσε ο Claudio Scarioti, ένας άλλος αγρότης του Sapezal. Προβλέπει πιθανή απώλεια 20% για τη σόγια στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι αγρότες θα επαναξιολογήσουν τις ζημιές μετά τις βροχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Στο νότιο τμήμα του Μάτο Γκρόσο, οι καλλιεργητές συνήθως αρχίζουν να φυτεύουν το πρώτο βαμβάκι από την 1η Δεκεμβρίου και στο μεσαίο βόρειο τμήμα από τις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Τοκαντίνς.

Η πολιτεία παράγει 2 εκατομμύρια τόνους βάμβακος ετησίως, ή τα 2/3 της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της AMPA.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις