Αγροτικό πετρέλαιο: Μέσα στη εβδομάδα η επιστροφή του ΕΦΚ

Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για χρήση στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι 297.428 αγρότες ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 382 εκατομμύρια λίτρα.

Όπως προκύπτει από την ΚΥΑ δικαιούχοι είναι όσα φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης (Diesel) αποκλειστικά στη γεωργία, και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο υπολογισμός του ΕΦΚ για το έτος 2023 για κάθε δικαιούχο υπολογίζονται με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Για τον υπολογισμό του ποσού της επιστροφής ΕΦΚ εφαρμόζεται σε συνάρτηση με το σύνολο των ποσοτήτων ο συντελεστής ΕΦΚ, ήτοι 0,41 ευρώ ανά λίτρο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις