Λεβάντα: Ενισχύσεις De minimis ζητούν οι παραγωγοί των Γρεβενών

Να ενταχθούν στο καθεστώς κρατικής επιχορήγησης ήσσονος σημασίας (de minimis) ζητούν οι παραγωγοί λεβάντας των Γρεβενών. 

Στην εν λόγω περιοχή έχουν σημειωθεί ζημιές στην καλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα την περίοδο του 2023. 

Έχοντας υπόψη πως η καλλιέργεια επηρεάζεται έντονα από τις κλιματικές συνθήκες ανά τόπο και χρόνο, τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την ποιότητα και απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες συγκομίζονται στις αρχές Ιουλίου.

Βάση μάλιστα, των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις αποδόσεις τη φυτικής παραγωγής του έτους 2022, 2021 και 2020 εκτιμάται ότι  η μείωση αποδόσεων έφτασε σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρέμβαση για τη στήριξη της καλλιέργειας

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Αθανάσιο Φωλίνας, η οποία συντάχθηκε σε πλήρη συνεννόηση με τους τοπικούς παραγωγούς λεβάντας, θεωρώντας «επιτακτική ανάγκη τη στήριξη της συγκεκριμένης παραγωγής, και έτσι επιχειρεί μια καίρια παρέμβαση για τη στήριξη της σημαντικής αυτής καλλιέργειας, που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας».

«Είναι εμφανές ότι η ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο ανωτέρω καθεστώς είναι δίκαιη, αλλά και απαραίτητη», τονίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα καθώς το κόστος παραγωγής σε αναλώσιμα (καύσιμα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα καταπολέμησης ζιζανίων) αυξήθηκε δυσανάλογα τους τελευταίους μήνες, είναι αντιληπτό πως η ζημία προκαλεί την απώλεια εισοδήματος λόγω της ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις